Debat

Sørme. Kongen af økonomisk kriminalitet har fået en ny chance

Bjørn Stiedl har siddet 14 år i fængsel. Nu har danske investorer skudt penge i et tysk comeback til ham.

Hvis økonomisk kriminalitet var en sport, ville Bjørn Stiedl være regerende dansk mester i skak og boksning. På én gang.

Bjørn Stiedl har hen over årene siddet 14 år i fængsel. For selskabstømning, bedrageri, skyldnersvig og et generelt talent for at trylle med penge, der ved nærmere eftersyn ikke var Bjørn Stiedls. Men selv den tungest belastede har jo ret til at komme videre med sit liv. Få gjort op. Så på et tidspunkt søger Bjørn Stiedl om gældssanering. Han erklærer, at han intet ejer, og beder skifteretten om at få eftergivet de 81 mio. kr., som han skylder Skat. For nu vil Bjørn Stiedl videre med sit liv.

Skifteretten ser på tingene. Grundigt. For 81 mio. kr. er jo en slags penge. Jo mere retten graver i Bjørn Stiedls pengesager, desto mere står det klart, at manden, der intet ejer, har glemt at fortælle noget. Han har ifølge Børsen glemt at fortælle, at han har skjult et tocifret millionbeløb i udlandet. Schweiziske bankkonti og den vej rundt. Til at komme videre med sit liv for.

For nylig har manden, der ville videre med sit liv, valgt at få sig et nyt navn. Vi ved ikke hvorfor. Han kan have været til numerolog, og så kom der to muligheder op: Kamel Piphat Sørensen og Conrad König. Den første mulighed syntes numerologen måske om, men det gjorde Bjørn Stiedl ikke. Han kan også have tænkt, at hvis man skal drive virksomhed fra Tyskland, lyder et tysk navn godt. Nu hedder Bjørn Stiedl i hvert fald Conrad König.

Bjørn Stiedl er kommet videre med sit liv med hjælp fra gamle bekendte i Danmark. De har investeret penge i det tyske selskab, som han siden maj har været direktør for. Mange års fængsel for økonomisk kriminalitet skal ikke stå i vejen for, at manden får en ny chance, som en af investorerne siger til Børsen. Og som han tilføjer om Bjørn Stiedl: »Han er bare gået lidt over de grænser, som man skal holde sig inden for«.

Ja. Bjørn Stiedl er gået over lidt over grænserne, og det har han gjort nogle gange. Derfor har Bjørn Stiedl siddet lige så mange år i kachotten, som man får for at begå rovmord. Derfor er han en legende i sit fag. Han er for økonomisk kriminalitet på dansk grund, hvad René Redzepi er for dansk gastronomi, og Susanne Bier er for film. Da han starter sit nye liv som direktør i Tyskland, skal han skrive under på, at han ikke inden for fem år har fået en dom for svindel mod kreditorer. Så det gør han. Gæt selv, om det er rigtigt.

Men rigtige venner – det har Bjørn Stiedl. Fremsynede folk, der ser på hans talent som finansmand, ikke på hans udfordringer med at kende forskel på rødt og grønt lys. Nogle ville gå i mindre sko. For en finansmand, der er kendt som danmarkshistoriens største selskabstømmer og ad forskellige omgange har indkasseret 14 års fængsel, har helt sikkert brug for en ny chance. Garanteret. Men han er også noget af en lottokupon.

Måske er det derfor, at en håndfuld danskere med penge på kistebunden har besluttet at skyde penge i et comeback til Bjørn Stiedl. De har holdt chancen for, at han ville tjene penge hjem til dem, op mod risikoen for, at han ville løbe med kassen. Teorien flugter med, at en af de danske pengemænd bag Bjørn Stidl er statsautoriseret revisor og en kendt profil i dansk galopsport. Bjørn Stiedl er simpelthen blevet vurderet, som revisoren vurderer en hyphest.

Nu skal hyphesten drive og udvikle parkeringshuse i Tyskland. Moderselskabet bag eventyret har adresse i Irland og en dansk rigmand med et selskab i London som storaktionær. Der virker til at være tænkt over, hvad parkeringshusselskabet og dets investorer skal betale i skat. Netop skat har Bjørn Stiedl en del erfaring med, hvordan man ikke betaler. Nu har han en fuldmagt til at ordne alt på bedste måde for såvel det irske moderselskab som det tyske datterselskab.

Man må ønske alle involverede i Bjørn Stiedls nye chance held og lykke. Alle har nemlig ret til en ny chance, når en straf er afsonet. Selv tungt belastede. Punktum. Bjørn Stiedl er her i særklasse. Han har arbejdet ihærdigt på at gøre sit navn synonymt med økonomisk kriminalitet, og den regning kommer han ikke til at gå fra. Men hvis han kan skabe sig et liv i Tyskland uden at leve af svindelnumre, så er det fint.

Man må også ønske for hyphest-investorerne, at tingene lykkes. De har satset på en mand med en fortid. De har noget på spil, der er større end penge. Hvis Bjørn Stidl igen løber med kassen eller igen bliver snuppet, ligner de en flok idioter.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job