Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hold fast i dine investeringer – også selvom det kan blive et blæsende efterår

Årets første syv måneder har budt på store udsving på de finansielle markeder, og med en fortsat verserende coronavirus samt et efterår med store begivenheder kan den resterende del af 2020 blive lige så omskiftelig. Det kan derfor være en god idé at holde fast i investeringsstrategien.

Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Coronavirussen har alt andet end sluppet taget i samfundet og de finansielle markeder. Flere og flere lande oplever i disse dage, at større lommer af smitte popper op, hvilket har ført til, at mobilitetsrestriktioner og delvise nedlukninger genindføres i såvel USA, Europa som Asien.

Fornyede negative økonomiske konsekvenser synes at være uundgåelige. For nok kan smittetrykket holdes nede, men set fra min stol virker det til, at coronavirussen er kommet for at blive, indtil der findes en brugbar vaccine, og det er man investeringsmæssigt nødt til at forholde sig til.

For kommer der en vaccine mod coronavirus, er der lagt op til en aktiefest. Men indtil da er investorerne i coronaens vold; negative økonomiske effekter og fortsat høj usikkerhed.

Det stiller investorerne i det klassiske trade-off: På den ene side er man nødt til at være investeret for at kunne få del i den mulige fest, men på den anden side kan investeringerne også ende med at tabe værdi, mens der ventes. Altså essensen af al investering; man påtager sig en risiko for at tabe penge, for til gengæld at få muligheden for at tjene nogle.

Hold fast

Man kan selvfølgelig også vælge at træde helt ud af markedet for senere at hoppe ind igen, når vaccinen kommer.

Den strategi anser jeg – som privatinvestor med en lang tidshorisont – dog ikke som noget for mig. For lige meget hvor længe jeg pudser på krystalkuglen, vil den aldrig kunne fortælle præcist, hvornår en vaccine kommer, og dermed hvornår man skal hoppe tilbage i markedet for at få mest mulig glæde af en eventuel aktieoptur.

Det eneste, jeg er sikker på, hvis jeg sælger alt nu, er, at jeg realiserer et tab i forhold til, hvor vi startede 2020. Det tabte skal nok blive indhentet over min investeringshorisont, men jeg vil komme til at halte efter markedet, for inden jeg når at aktivere mine penge igen, er de største stigninger i en vaccine-optur formentlig allerede løjet af.

Den risiko er jeg ikke villig til at løbe, når jeg som sagt har en lang investeringshorisont, og historien fortæller os, at aktiemarkedet over tid stiger mere, end det falder. Så længe den er lang, og her taler vi om +20 år, inden jeg kan blive folkepensionist, holder jeg fast i min investeringsstrategi og bruger nedturene til at købe op frem for at sælge fra.

Højt at flyve, dybt at falde

Skal man bruge sine investerede penge i år, ville jeg overveje at lægge en mere kapitalbevarende strategi.

For der er masser, man bør forholde sig til i den resterende del af 2020. Her kan blandt andet nævnes det amerikanske præsidentvalg i starten af november, forværringen i forholdet mellem USA og Kina, og ikke at forglemme at de amerikanske myndigheder nu for alvor har fået øjnene op for techselskabernes magt.

Globale aktier er siden aktiebunden 23. marts 2020 steget med ca. 30 pct. målt i danske kroner. Kunstigt åndedræt fra centralbanker og regeringer har fået patienten på benene igen, og droppet fyldes hele tiden. Genopretningen til mere normale økonomiske tilstande er i fuld gang, og det har skubbet aktiemarkederne op.

Understøttelse fra den front forventer jeg vil fortsætte i indeværende kvartal, men det er en skrøbelig medvind i lyset af den senere tids smittespredning.

Så længe økonomiernes genåbningsproces er i gang, og der ikke kommer en ny total nedlukning, er der plads til, at vækstindikatorerne vil pege opad, og i den henseende er retningen vigtigere end niveauet.

To skridt frem og et tilbage

Det udfordrende tidspunkt indtræffer for alvor, når der ikke er mere at genåbne. Så forsvinder en kraftig medvind, og niveauet for væksten vil blive afgørende for, om de aktuelle indtjeningsforventninger til 2021 holder vand.

Skal de det, kræver det, at der kommer styr på corona-smitten, så den økonomiske vækst kan få lov til at udfolde sig. Begynder vi at tvivle herpå, eller mister væksten fodfæste, skal indtjeningsforventningerne ned, og det tvivler jeg på, at aktiekurserne kan klare på de nuværende niveauer uden først at tage en mindre puster.

En eventuel kommende korrektion forventer jeg dog ikke vil blive lige så dyb som i årets første kvartal. Det er det økonomisk politiske sikkerhedsnet spændt ud til at kunne modstå, men to skridt frem og et tilbage vil formentlig blive kadencen i sidste halvdel af 2020. En udvikling, som forventes at få yderligere næring af det kommende amerikanske præsidentvalg og potentielt det politiske fokus på tech-selskaberne.

FAANG-selskaberne og Microsoft udgør i dag 22 pct. af det amerikanske aktiemarked (målt på markedsværdi i S&P 500), og deres gøren og laden er derfor afgørende for udviklingen på aktiemarkedet.

Tine Choi, chefstrateg, PFA

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.