Debat

Aldrig mere træt gris med dåsechampignons. Aldrig mere corona.

Coronasommeren 2020 skar nogle sandheder ud i pap. Ikke alle kan administrere en ferie med trængsel.

Hvis du har lidt ferie til overs og vil prøve noget sært, så tag på Johannes V. Jensen Museet i Farsø. Her sker der meget lidt. Nærmest nul. Museet administreres ikke af Rane Willerslev, så man kan hverken skyde med kanon eller klæde sig ud som fuld svensker. Man kan ikke engang købe en kop kaffe. Man kan få een.

En snes kilometer mod nord er tingene mere normale – eller så normale som de kunne være i coronasommeren 2020. Her har en af landevejsrøverne fra Johannes V. Jensens ”Himmerlandshistorier” slået sig ned som hotel- og restaurantejer. Coronasommeren 2020 var bl.a. kendetegnet ved, at danskerne blev turister i deres eget land. Den slags skaber omsætning. Landevejsrøveren byder på klump af grisekød med forret og dessert til 270 kr., og der er stort set fyldt i lokalet. Betænksomt har han sørget for, at de røvede ikke kan få isvand. Heller ikke selvom de har forsynet sig fra hans vinkort. De kan købe. 55 kr.

Med få kilometers mellemrum er der næsten mennesketomt og trængsel. Johannes V. Jensen Museet er fremragende, men der er hverken udsigt over Limfjorden eller klatrevægge til børnene. Der er stilhed og en venlig dame, der sætter kaffe frem. Oppe ved landevejsrøveren er det omvendt. Turister kører kolonnekørsel langs de pæne steder. Der er proppet af folk, der har tilkæmpet sig et hotelværelse og nu skal nyde udsigten over vandet, inden de skal spise træt gris med dåsechampignon.

Coronasommeren 2020 skar et par sandheder ud i pap. Danmark ER faktisk et lille land, når seks millioner danskere plus lidt nordmænd og tyskere skal holde ferie sammen. Hvis vi alle sammen myldrer ud til vandet eller tager til oplevelsescentre, bliver der pres på. Og det gør vi. Vi myldrer nogenlunde de samme steder hen, når vi ikke kan komme på udlandsferie. Derfor trængslen.

Oppe på landevejsrøverens hotel kan man se konsekvenserne. Publikum er blandet i fjerde potens. Nogen har tydeligvis købt et pakkeophold med kaffe og kage og frem og tilbage. Andre har været sent ude og taget, hvad der var til overs. Sådan blev det, fordi den planlagte ferie til Bretagne eller Toscana gik i vasken. Derfor er morgenmadsbuffeten et socialt kludetæppe. Gæster i golftøj skæver til gæster i gamacher og tunikaer. Polo fra Ralph Lauren møder plus size. Mercedes møder Mazda. Da nogle af dem med poloer og Mercedes går ud til deres biler, har nogle af dem i tunikaer sat sig foran indgangen og fået ild på en Look. Der skæves igen.

Coronasommeren 2020 skar også ud i pap, at der er danskere, der holder partyferie ved Sunny Beach, uanset hvor de befinder sig. Teknisk set befinder disse danskere sig for eksempel i Kandestederne, Risskov eller Tisvilde. Men det er teknisk set. Inden i er de taget til Sunny Beach. Muligvis er der 14 graders varme og langt mellem palmerne. Men inden i er de ved Sunny Beach.

Dette segment holdt fester på steder i Danmark, hvor folk havde betalt penge for stilhed. Erhvervsmanden Asger Aamund fik nok af den evindelige nattelarm og blæste russisk militærmusik over til dem, der teknisk set befandt i nabosommerhuset, men inden i var ved Sunny Beach. Hver nat. Nogle steder meldte politiet om, at folk gik klageamok.

Her er vi inde ved en vigtig lære af coronasommeren 2020. Nogle danskere skal ikke holde ferie sammen med os andre i Danmark. Punktum. De kan ikke administrere det. De skal til Sunny Beach, om det så skal være på recept og statens regning. For alles skyld. Hvis Bulgarien endnu ikke er et sikkert rejsemål næste år, så sæt dem på et fly alligevel, flyv rundt i cirkler til de har drukket sig stive og installér dem så i en barak på Flyvestation Karup. ”Er det her virkelig Sunny Beach?,” vil nogen af dem nok spørge. ”Ja,” skal svaret lyde uden tøven, ”og der er morgenmad klokken 08hundrede”.

Det var ikke kun Sunny Beach-segmentet, der havde problemer med at administrere coronasommeren 2020, hvor alle måtte rykke sammen og vise hensyn for, at der kunne blive en slags ferie ud af tingene. Her er også en lære. Man skal kunne administrere at have udsolgt. At man grundet særlige omstændigheder kan sælge alt, hvad man har af kapacitet, uden at begå direkte landevejsrøveri. For grådighed hævner sig. En af de landevejsrøvere, som Johannes V. Jensen omtaler i sine Himmerlandshistorier, ender med at blive hængt. Så galt skulle det nødig gå i Limfjordslandet.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job