Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Arbejdsmarkedet er blevet disrupted før tid

Der er gode nyheder til dem, der går og venter på ”the gig economy” – for freelancernes tid er i fuld gang.

Corona rammer verden

I forbindelse med covid-19-pandemien er ledigheden i Danmark ikke overraskende steget, og den forventes ikke mindst at få endnu et nøk opad i takt med, at hjælpepakkerne udløber.

Men lad os alligevel slå fast: Det er ikke arbejdsgivers marked endnu. Markedet tilhører stadig arbejdstagerne, og det er dem, der løber med stafetten i dag – bare på en anden måde end tidligere.

I forbindelse med coronakrisen har medierne i den grad fokuseret på, hvor galt det står til, og hvor mange mennesker, der er blevet kastet ud i ledighed. For slet ikke at tale om den intense dækning, der var, da vi i løbet af andet kvartal af 2020 ramte et fald i BNP på 6,9 procent.

Ikke så underligt, eftersom der er tale om det klart største fald, siden man begyndte opgørelsen af det kvartalsvise nationalregnskab i starten af 1990’erne - og dobbelt så stort et fald som vi oplevede det under finanskrisen for godt 10 år siden.

Men … for der ER et men … Da vi tidligt i foråret blev konfronteret med den dengang nærmest helt ukendte covid-19-virus, forventede landets økonomer, at 100.000 mennesker ville blive kastet ud i ledighed under krisen. Men faktisk viser tallene, at der indtil videre ”kun” er kommet 26.000 flere ledige, siden Danmark lukkede ned.

Og så er der antallet af stillingsopslag. Det samlede antal stillingsoplag var i august 2020 på 35.735, mens der i august 2019 var på 35.491 annoncer – hvilket jo altså faktisk udgør en lille stigning på cirka 200 opslag. Og de tal tyder jo absolut ikke på, at Danmark er på vej ud i nogen stor økonomisk deroute.

Jeg er godt klar over, at det er for tidligt at tale ”post-corona”, og hvis smittestigningen fortsætter, og Danmark igen lukkes ned, så er det nok tvivlsomt, om vi vil se samme omfang af hjælpepakker skylle ind over erhvervslivet, som vi gjorde tidligere på året.

Og netop den usikkerhed er med at til at sætte skub i en udvikling, der med tiden vil medføre et nyt arbejdsmarked som også er gældende for ”the Gig-economy” – Et arbejdsmarked domineret af freelancere, folk i projektstillinger og andre former for løse ansættelser.

Covid-19-krisen har fået virksomheder til allerede nu at efterspørge profiltyper, som vi ellers forestillede os først ville blive dominerende længere inde i fremtiden, nemlig freelancere og projektansatte.

Vi har snart talt om the Gig-economi gennem mange år - men nu er den her så!

Og det skal vi alle vænne os til - virksomheder såvel som kandidater.

BRANCHENYT
Læs også