Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det vigtigste valg i min livstid

Syv af 10 amerikanere betragter det kommende valg som det vigtigste i deres livstid. Men er det virkelig så vigtigt, om den næste præsident i USA hedder Donald Trump eller Joe Biden?

Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje.

Lad mig slå fast: Det kommende præsidentvalg er naturligvis en vigtig begivenhed, og hvem der løber med sejren vil have betydning for den fremtidige udvikling i verdens største økonomi.

Derudover er det et valg, som kommer til at afgøre sammensætningen i Kongressens to kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet, som definerer det politiske grundlag for den nye præsident.

Det sidste fylder i min optik alt for lidt i vurderingen af valgets samlede betydning.

Det er ikke for at negligere næste uges begivenhed, men den kommer ikke bag på nogen. Heller ikke aktiemarkedet. Her har investorerne over de seneste måneder analyseret meningsmålinger, betting odds, partiprogrammer, konsekvensberegninger, historiske reaktionsmønstre og meget mere for at positionere sig optimalt.

For aktieinvestorer handler det derfor ikke om at gætte, hvem der bliver USA’s næste præsident, men i stedet om at forholde sig til, hvad markedet og investorerne forventer, og ikke mindst hvad der sker, hvis markedet ikke får ret. Som i 2016.

Otte scenarier og markedets forventninger
To kamre i Kongressen giver fire kombinationsmuligheder mellem republikansk (R) og demokratisk (D) flertal – og otte, når de to præsidenter tages med i ligningen: Trump eller Biden som præsident og kombinationerne RR, DR, RD og DD i Kongressens to kamre.

Fire af udfaldsrummene kan i et vist omfang afskrives, da et skifte til et republikansk flertal i Repræsentanternes Hus virker usandsynligt givet Demokraternes nuværende position og ikke mindst antallet af sæder, der er på valg.

De reelle udfaldsrum er Trump eller Biden som præsident og et demokratisk flertal i Repræsentanternes Hus og sidst muligheden for enten et republikansk eller demokratisk flertal i senatet. For aktieinvestorer er der dermed fire reelle alternativer, man skal forholde sig til.

På baggrund af meningsmålinger og odds fra betting-firmaer er der en tiltagende overbevisning i markedet om en sejr til Biden (63 pct.), og at Kongressens to kamre får demokratisk flertal (85 pct. og 62 pct.) – en såkaldt blue wave victory, uden at det dog automatisk giver Joe Biden carte blanche i alle politiske afstemninger.

Det alternative 9. scenarie
En sidste mulighed er dog, at der ikke er et klart resultat i løbet af den 4. november. Altså, hvor ingen kan udråbes som vinder, og hvor optælling af brevstemmer, politisk støj om electorial college, manglende accept af valgresultat osv. skaber støj og usikkerhed.

De seneste uger er markedet i stigende grad begyndt at indregne dette scenarie i forventningerne. Det ses bl.a. i prisen for at afdække sin aktierisiko.

Ønsker man at tegne en forsikring, der beskytter ens portefølje mod aktiekursfald hen over den 3. november, er det relativt dyrt. Dette er helt normalt, da valget kan give aktiekursfald eller forhøjede kursudsving.

Det iøjnefaldende er dog, at prisen for at forsikre sin aktieportefølje gennem resten af november og december også er markant højere end normalt. Det betyder, at markedet ser en risiko for, at der ikke umiddelbart bliver udråbt en vinder, og at det vil medføre en periode med usikkerhed og eventuelt kursfald – ganske som ved valget i 2000 mellem George Bush og Al Gore.

Alt det har markedet allerede i tiltagende grad taget højde for. Kommer der en periode med et uafklaret valg, vil markedsreaktionen i et vist omfang være indarbejdet, mens en klar sejr til Biden givetvis vil fjerne den forsigtighed, der i øjeblikket tages af markederne i relation til det alternative scenarie og således understøtte aktierne.

Fokus på bolden ikke manden
Som aktieinvestor bør ambitionen som sagt ikke være at gætte, hvem der bliver den næste amerikanske præsident. Markedet har nemlig i tiltagende grad allerede taget stilling til dette spørgsmål og indikerer ligeledes forventningerne til sammensætningen af den amerikanske kongres.

Derfor er det i langt højere grad denne markedsforventning, som investorer bør forholde sig til og ikke mindst markedsreaktionen på kort og langt sigt, hvis disse forventninger skulle vise sig at være forkerte.

Dette gælder i alle fire scenarier plus det alternative scenarie, samtidig med at man skal være opmærksom på, at den finanspolitiske linje for nuværende nok ikke ændres til det værre uanset udfaldet på næste tirsdag.

OTTO FRIEDRICHSEN

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.