Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Tre år i fængsel? No probs. Ok. See you. Venlig hilsen - Sanjay Shah

Ordentlige forbrydere er enten skamfulde eller bitre. Sanjay Shah er noget tredje: Ok med en tremmetur.

Den britiske forretningsmand Sanjay Shah er muligvis storsvindler. Muligvis. Men han er helt sikkert skyldig i at have overtrådt jantelovens § 1,3 og 7. Det sidste kan slås fast uden nogen sag ved Retten i Glostrup.

Bagmandspolitiet, der rettelig hedder Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), rejste torsdag i denne uge tiltale mod Sanjay Shah for groft bedrageri.

Tiltalen lyder på, at forretningsmanden har svindlet sig til 12,7 milliarder kroner fra den danske statskasse ved at kræve udbytteskat refunderet for aktiegevinster i selskaber som Danske Bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

Altså – for ikke-eksisterende aktier i en stjernehimmel af selskaber i skattely-lande. Ifølge tiltalen har Shah, der bor i Dubai, og en medgerningsmand kynisk trukket milliarder ud af statskassen gennem fabrikerede bilag. For tiden er Bagmandspolitiet ved at prøve at kradse nogle af pengene hjem – blandt andet ved at beslaglægge en ejendom i London, som han ejer. Den er cirka 130 millioner kroner værd. Det siger lidt om Shahs armbevægelser.

Nu skal sagen mod Sanjay Shah for Retten i Glostrup. Det bliver ikke bare mødet mellem forsvarer og anklagemyndighed. Det bliver mødet mellem dubaiske milliardær-manerer og dansk fladlandskultur. Hr. Shah indtager i den grad ikke rollen som angrende forbryder eller forfulgt uskyldighed. De to klassiske positurer i situationen på vore breddegrader. Enten beder man nedbøjet om tilgivelse, eller også anklager man retssystemet for ubegrundet at forfølge een ned i helvede. Vælg selv.

Sanjay Shah har valgt en tredje vej. Til Børsen sagde den britiske forretningsmand i oktober, at han skam have tænkt sig at møde op til sin retssag - selv om han kunne være blevet i Dubai, som Danmark ikke har nogen udleveringsaftale med. Sagt i få ord kunne han altså blive i Joakim von And City, selv om Skats og Søiks sag mod ham endte med en domfældelse og et ikke-valgfrit ophold i en Kriminalforsorgens institutioner.

Den tredje vej inkluderer også brug af talsmand. Som bekendt går ordentlige, skandinaviske forbrydere enten i flyverskjul, hvorfra de intet siger, eller meddeler sig til omverdenen via skrattende mobiltelefoner og optræden i Go’ Aften Live. Sanjay Shah har ansat en talsmand til den slags. Jack Irvine. Jack Irvine passer pressen, mens Shah passer sine forretninger.

Mest opsigtsvækkende er dog den tiltaltes udtalelser om et årelangt ophold i en fængselscelle i Danmark. Det afskrækker ham ikke. Han har nemlig undersøgt sagerne. I et dansk fængsel vil han ikke kunne drikke alkohol, men han vil have tv, køleskab og Playstation og kunne dyrke motion hver dag, så han gør i Børsen-interviewet regnestykket sådan op, at opholdet vil kunne forlænge hans liv med tre år. What’s not to like?

Muligvis stikker Sanjay Shah både af fra sine udtalelser og sit løfte om at møde frem i Glostrup Ret, når det hele bliver alvor. Men holder han stilen, er der grund til bekymring. Så vil en domfældelse kunne efterlade Skat og det danske retssystem med den bundlinje, at forbrydelse betaler sig. Forudsætningen er, at forbrydelsen er så stor, at gerningsmanden gerne tager nogle år i skyggen for at kunne vende tilbage til sit skattely, sit rigmandsliv og den milliardformue, han tjente på ugerningen. Mens de i Glostrup Ret og omegn vender tilbage til leverpostejmadderne og jagten på en form for retfærdighed.

Chin-chin, good old Denmark.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også