Debat

Ørsted er Bayern München, og Mads Nipper er den nye træner

Nipper debuterede for Ørsted med et konservativt vækstskøn. Det kostede aktionærerne 25 mia. kroner.

Når man får en grundløn på 15 millioner kroner om året, vil nogen sige, at der er til at dække ridser i lakken. Sådan vil Mads Nipper dog næppe se på sagen. Ørsteds administrerende direktør tiltrådte jobbet i denne måned for at levere varen, uforbeholdent.

Derfor må det gøre indtryk, at den fondsbørsmeddelelse, som Ørsted og Mads Nipper kom med først i denne uge, og som var Nippers første årsprognose for sin nye virksomhed, med et hug skrællede 25 milliarder kroner af energikæmpens kursværdi. Selskabets og Nippers forventninger til 2021 lå 22 pct. under, hvad aktieanalytikerne havde lagt an til. Det syntes markedet ikke om.

Allerede da Mads Nippers ansættelse blev offentliggjort i september sidste år, var der røster, der talte om en utaknemmelig udfordring. De røster bliver ikke lavere nu. Nipper har indkasseret en højre til kæben. Ørsteds aktionærer er nogle af landets mest vækstforvænte, og de havde åbenlyst ikke fidus til et underspillet udlæg fra den nye direktør med den kolossale karisma fra sin Grundfos-tid.

Hugget er på sin vis dybt uretfærdigt. Nipper har lige overtaget posten og kan ganske logisk ikke have nået at dreje meget på roret. Herunder kan han lige så logisk ikke have nået at finde modtræk mod, at der er kommet trængsel på Ørsteds forretningsområde. Mange spillere vil levere grøn energi. Derudover er kursværdien på få måneder løbet i vejret med 35 milliarder kroner, uden at der rigtig er sket noget fra Ørsteds eller Nippers side. Ifølge analytikere har aktiemarkedet bare glubende appetit på grøn omstilling.

Til gengæld har markedet tilsyneladende nultolerance i forhold til udfladning af vækstkurver i sektoren. Da Ørsted og Nipper i denne uge dristede sig til at komme med et konservativt vækstskøn, var reaktionen nådesløs. Reaktionen tegner et billede af, hvad Nipper er oppe imod. Markedsforventninger er støbt i beton. Han har arvet en virksomhed fra sin forgænger, Henrik Poulsen, der ligesom den tyske fodboldklub Bayern München har lagt et performancespor, hvor alt andet end mesterskaber er en skuffelse. Mads Nipper skal i overført betydning føre Ørsted frem til mesterskabet hvert år. Som sin forgænger.

Reaktionen på 2021-prognosen viser, hvor Mads Nipper kan havne, hvis han begynder at skrue på mesterskabs-forventningerne. Så kan han blive manden, der efterfulgte træneren, der leverede varen. Det var den mur, som nogle frygtede, at karismatiske Nipper kunne møde i sit nye trænersæde. At han de facto kun kunne underperforme, fordi selv mægtige Bayern München på et tidspunkt løber ind i nederlag eller får konkurrenter, så der smutter et mesterskab. Det må logisk komme på et tidspunkt. Det kom bare ikke, mens Henrik Poulsen sad i trænersædet, og omverdenen har lagt barren efter, hvad Henrik Poulsen opnåede med Ørsted.

Man vælter ikke fordi, at et enkelt stød går ind, og man taber ikke mesterskabet på grund af et enkelt nederlag. Men reaktionen på ugens fondsbørsmeddelelse viste, at forventningerne til FC Bayern Münchens træner er kontante. Det er i orden, at vedkommende er realist i sine forventninger til den kommende sæson. Bare forventningen er mindst ét mesterskab.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også