Serier

Digital forvirring skaber knaster i udrulning af vaccine

Man bliver også nødt til at indtænke, at både unge som gamle skal kunne begå sig i vores digitale samfund.

Corona rammer verden

I denne uge kunne man læse den nedslående nyhed, at det har skabt knaster i vaccinationsudrulningen, at mange af de ældre, der skulle vaccineres, ikke får booket tid digitalt. Kombinationen af e-boks, nemid og manglende digitale kompetencer er blevet en Bermuda-trekant, hvor håbet om et effektivt vaccineprogram forsvinder. Det kan i sidste ende koste menneskeliv.

I det meste af samfundet har digitalisering ellers været et uundværligt værktøj under coronakrisen. Hjemmearbejdspladserne har kørt for fuld tryk, e-handlen er vokset eksplosivt, og børnene har modtaget undervisningen på Teams, Zoom, osv.

Da danskernes normale hverdagsliv blev sat på stand-by, fik digitaliseringen en helt ny betydning for både arbejdsliv, fritid, sociale relationer og vores forbrugsadfærd.

Det har været en udelt succes, og digitalisering har været en en stor del af grunden til, at Danmark trods alt har kunnet fungere nogenlunde under pandemien.

De digitale værktøjer kommer også til at skulle hjælpe os ud på den anden side. Først med smittestopsappen og måske med et kommende digitalt coronapas, som bl.a. DI har foreslået.

Men når digitalisering er blevet udgangspunktet for alt fra kontakten til det offentlige til at købe en billet med DSB, stiller det store krav til dem, der ikke er lige fortrolige med de digitale værktøjer.

Det gælder i øvrigt ikke kun de ældre. For selv om de unge generationer er digitalt indfødte, er de komplet uvante med digital kontakt med det offentlige. Så de går derfor glip af vigtige meddelelser om, hvornår de har en tid på hospitalet, eller hvilken dag de skal til session. Det er lige så problematisk som de ældres digitale udfordringer.

Vi må også hver især tage ansvar for, at vore unge og ældre får den nære, personlige støtte til at navigere i den digitale virkelighed.

Statsminister Mette Frederiksen har sagt, at Danmark skal have en ny digitaliseringsstrategi. Et vigtigt fokusområde må og skal være at gøre det nemmere og mere naturligt for både unge og ældre at bruge de digitale værktøjer.

Men vi må også indrømme, at det hele ikke kan ikke klares af en offentlig strategi. Vi må også hver især tage ansvar for, at vore unge og ældre får den nære, personlige støtte til at navigere i den digitale virkelighed. Det vil være digitalt samfundssind, og det er der brug for.

BRANCHENYT
Læs også