Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fiskeriet slår plat på regeringens bodsgang efter minkgate

Mens døde mink arbejder sig op af massegravene, har regeringen søgt at lægge låg på med et bredt forlig til den nette pris af 19 mia. Men strakte regeringen sig for vidt og gav andre erhverv gode ideer? Også fiskeriet mener sig nu udsat for ekspropriation.

Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør, cand. oecon. jorn@jastrup.com

Endnu en hjælpepakke kom til verden den 25. januar. Med en minkpakke til en værdi af 18,8 milliarder kroner blev der sat et foreløbigt, og dyrt, punktum for et rodet og uskønt forløb. Det bliver sikkert endnu dyrere. Dansk Pelsdyravlerforenings formand, Tage Pedersen, erklærer selvsikkert, at der er lang vej endnu.

Formanden mener, at regeringen ikke vidste, hvad den gjorde, da statsministeren på pressemødet den 4. november 2020 befalede (anbefalede, undskyld) alle mink aflivet. Man fristes til at give formanden ret. Til denne dag er det således uafklaret, om den særlige corona-variant blandt mink, cluster 5, stadig var aktiv, da man i november greb til at aflive minkene.

3,9 milliarder kroner var i november regeringens bud på den kompensation, som aflivningen ville føre til. Hvordan kan man tage så meget fejl? Der havde dog været tid nok til at overveje alternativerne til en ekspropriation. Allerede i juni 2020 blev der konstateret virus i en minkbesætning i Nordjylland. Det må forekomme, at regeringen handlede i panik, da den de facto beordrede et helt erhverv aflivet. Siden gik der politik i sagen. Det var et stort held for minkavlerne, der blev reddet af gongongen.

På pressemødet i november afgav statsministeren en ulovlig ordre. Det må vi ganske vist hverken sige eller skrive, formaner justitsministeren med røde kinder. Så det gør jeg ikke. Men regeringen havde blottet sig. Venstre og de konservative, der lod sig friste, forfaldt til lobbyvirksomhed og idømte regeringen en dummebøde på et tocifret milliardbeløb, der skal betales af de sagesløse skatteborgere.

Der var i Danmark færre end 800 aktive minkfarme. Branchen har i fire-fem år haft underskud; i 2019 androg underskuddet i gennemsnit 0,7 millioner kroner per farm. Der er næppe tvivl om, at adskillige minkfarme var økonomisk nødlidende, og lige så mange farmere havde næppe udsigt til at kunne finansiere driften i 2021. Et salg af minkfarmen som en going concern havde i 2020 næppe været muligt. Corona eller ej.

Givetvis er der meget store forskelle fra farm til farm. Men under ét kommer minkbranchen overordentlig fordelagtigt ud af krisen. Det samme gør erhvervets långivere, som overlader et milliardtab til staten. For bankerne overstiger værdien af minkpakken værdien af samtlige bankpakker under finanskrisen! Det er åbenbart, at andre erhverv vil vejre morgenluft. F.eks. fiskerierhvervet.

Værdien af danske fiskekvoter i britisk farvand forventes reduceret med 1,5 milliarder kroner som følge af brexit-aftalen. Af tabet ventes EU at dække 1,1 milliarder kroner. Men minkpakken har givet Danmarks Fiskeriforening appetit på mere. Svend-Erik Andersen, Fiskeriforeningens formand, vil have en brexitpakke til dansk fiskeri. »Vi forventer fuld erstatning«, udtaler en frejdig formand med adresse til regeringen.

Der var al mulig grund til at forvente, at et Storbritannien uden for EU ville holde danske fiskere ude af britiske fiskefarvande.

Formanden sammenligner brexit med ekspropriation; fiskeren, der får sin kvote i britisk farvand beskåret med 25 pct., kan sammenlignes med landmanden, der får 25 pct. af sin jord eksproprieret, fordi der skal bygges en motorvej. Men det er vel Storbritannien, ikke Danmark, der har reduceret kvoterne.

Et brexit havde længe været på vej. Alle vidste, at Storbritannien havde til hensigt at udtræde af EU’s fælles fiskeripolitik og erklære sig for en suveræn kyststat med retten til at disponere over fiskeriet i egne territorialfarvande. Der var al mulig grund til at forvente, at et Storbritannien uden for EU ville holde danske fiskere ude af britiske fiskefarvande.

Sådan gik det ikke. I Storbritannien er opfattelsen den, at regeringen ofrede fiskernes interesser for at sikre britiske eksporterhverv bedre vilkår i EU. Danmarks Fiskeriforening mener derimod, at EU’s forhandlere smed EU’s fiskere ind under bussen for at redde eksporten. Samme sag men set fra hver sin side af kanalen.

Men har erhvervet overhovedet betalt for de mistede kvoter, der nu så frimodigt kræves erstattet? Nej. Ved en nyordning af fiskeriet overdrog regeringen i 2005 vederlagsfrit fiskeressourcer til en værdi af 14 milliarder kroner til den kreds af fiskere, der i oktober 2005 befandt sig i erhvervet. Kvoterne kunne sammenlægges, de kunne pantsættes, de kunne kapitaliseres, og de kunne omsættes. Vi fik kvotebaroner og -konger i fiskerierhvervet.

Danmarks Fiskeriforening slår plat på corona-epidemien.

jorn@jastrup.com

JØRN ASTRUP HANSEN

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.