Serier

Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv har fået en ny titel: Forræder

Dansk Erhverv ville hylde sin kamp for coronapasset. Så lagde en iværksætter en håndgranat i kommentarsporet.

Corona rammer verden

Mon der blev stille i Dansk Erhvervs top? Kiggede de stille på deres tablets, mens den ene erhvervsperson efter den anden sendte en opadvendt, digital tommelfinger i retning af et angreb på direktør Brian Mikkelsen for at svigte den almindelige dansker og den personlige frihed?

Noget er i gære, og det er ikke gode nyheder for erhvervslivets store organisationer. Der er ansatser til oprør bag frontlinjen.

Erhvervsorganisationer og deres talsmænd skal helst fremstå som frihedens forkæmpere. Sådan – meget bredt formuleret. De skal tale for at løsne bånd og slippe restriktioner, der begrænser det frie initiativ, og de skal give reguleringsliderlige ministre modstand. Det er essensen i deres rollehæfte. Kollektionen i udstillingsvinduet. Hvis de i virkeligheden arbejder for at holde konkurrenter ude og priser oppe, er det ikke noget, der bliver sat frem i udstillingsvinduet.

I lørdags var det, at Dansk Erhverv lagde et opslag på LinkedIn om, at direktør Brian Mikkelsen havde været på TV2 News og fortælle om en sejr. Sejren var, at et coronapas nu kom i lynudbud, som organisationen ”længe havde presset på for”.

I den store, samlede frihedsfortælling var det et slam dunk. Med et coronapas er det muligt at genåbne festivaler og koncerter og flyrejser. Ilt til pressede brancher. What’s nok to like?

Intet. Indtil serieiværksætteren, investoren og forfatteren Martin Bjerregaard placerer en håndgranat i kommentarsporet. Ordene er følgende: »Trist at se Brian Mikkelsen hylde og blåstemple hvad der reelt er ophør af personlig frihed og ret til at bestemme over egen krop«. Han uddyber senere, hvad han mener. Det er, at passet de facto indfører vaccinationstvang. Passet ophæver borgerens frie valg. Passet afskærer de borgere, der af personlige årsager ikke ønsker at blive vaccineret, fra at bevæge sig frit i samfundet.

Nogen vil kalde Martin Bjerregaards verdens- og virkelighedsopfattelse åbent for alternative fakta. Så er det sagt pænt. Pivåbent for konspirationstanker er ikke så pænt. Men det rokker ikke ved bundlinjen: Den er, at Martin Bjerregaards kommentar begynder at samle likes så det fløjter. Massivt. I skrivende stund har lige omkring 100 erhvervsfolk givet hans protest en opadvendt, digital tommelfinger. Opslaget, der sætter det hele i gang, ligger på omkring 220 likes.

Bag den forhandlingsfront, som Dansk Erhverv og formodentlig også Dansk Industri opretholder i forhold til regeringen, har visse erhvervsfolk mistet tilliden.

Anders Heide Mortensen

Budskabet i Martin Bjerregaards indlæg er, at systemet har taget magten, og at Dansk Erhverv og Brian Mikkelsen er systemet, sammen med regeringen og dens embedsmænd. Brian Mikkelsen er en del af det system, der nedlukker forretninger, påbyder masker, forbyder forsamlinger og indfører vaccinationstvang. Ad bagvejen. Forklædt som pas.

100 likes er ikke nogen storm på Capitol Hill. Heldigvis. Men 100 likes er et signal om, at noget er i gære. Bag den forhandlingsfront, som Dansk Erhverv og formodentlig også Dansk Industri opretholder i forhold til regeringen, har visse erhvervsfolk mistet tilliden. Tilliden til at de bliver repræsenteret.

De ser erhvervslivets organisationer samarbejde med regeringen om overgreb på frihedsrettigheder. De ser erhvervslivets organisationer købe ind på en fortælling om truende massedød og kollapsede sygehuse, som – fra starten – passede den socialdemokratiske regering som et par håndsyede sko. Coronaen var den perfekte billet til at flytte magtens hegnspæle, meter for meter, og Mette Frederiksen greb chancen.

Dét er opfattelsen. Bag den opfattelse har længe stået smykkedesignere. Kendis-læger i svensk eksil. Matematikere med et regneark på svampe og stoffer. Og mennesker, hvis hovedkompetence er at have knald i låget. De har sammen og hver for sig fremlagt alternative fakta, der dokumenterer, at coronaen er organiseret massehysteri. Eller i hvert fald helt tåbeligt grebet an.

Teorien om den store coronakonspiration har levet og taget på i vægt på Facebook, hvor krystalpendulering som bekendt tillægges lige så stor værdi for at stille en diagnose som et besøg en tirsdag formiddag hos den praktiserende læge på Bytorvet. Nu er en variant af holdningen nået til erhvervslivet. Dele af erhvervslivet, der ser systemet overtage magten og efterlade erhvervslivets organisationer som tjenere og lammehaler.

Hvor trist.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også