Debat

I morgen må du gøre, som du plejer. Men i dag skal du gøre noget andet

Du kan blive fyret, skilt og isoleret af det. Men du kan ikke lade være. Alligevel: Prøv i dag.

Det her skal du gøre for Sebastians skyld. I første omgang. I anden omgang også for din egen.

Vi skal sammen have stoppet Sebastian, der bor i min soveby og cirka hver tredje uge spørger via Facebook, om nogen vil med ham ud og løbe 20 kilometer. Det er der ikke nogen, der vil. Nogen gange tilføjer han et forslag til rute. Den går gennem smukke områder nord for København: Frederiksdal, Brede, Rådvad, Eremitagen. Det sker også, at Sebastian putter andre detaljer ind i opslaget, der altid begynder med spørgsmålet: ”Vil nogen med”? Det er der aldrig nogen, der vil.

Sebastian har, kogt ind til fond, fået samme svar på samme spørgsmål gennem halvandet år. Jeg har så sneget mig lidt rundt på nettet for at finde ud af, om Sebastian eventuelt er gak eller kognitivt hørehæmmet. Ingen af delene, virker det til. Sebastian gør bare som han plejer.

Jeg har hen over mandagen tænkt over en løsning, og den involverer dig. Vi skal sammen lave en mental trykbølge, der spreder sig fra hjemmekontorer, køkkener, førersæder, mødelokaler og soveværelser. Som en samlet kraft. Trykbølgen går ud på at gøre noget andet – noget anderledes. Kun i dag. Men konsekvent. Trykbølgen rammer så op ad eftermiddagen Sebastian, der får en mærkelig fornemmelse i kroppen af lyst. Lyst til at gøre noget anderledes. Først på aftenen dropper han løbe-invitationer, og sidst på aftenen gør han sin kone glad.

At gøre noget anderledes, rummer naturligvis en risiko, men at gøre, som man plejer, kan være farligere.

Anders Heide Mortensen

Skriv endelig, hvis noget i planen står lidt tåget - men ellers tillader jeg mig at tælle dig med. OK? Du er med på at prøve noget nyt eller anderledes af i dit professionelle eller private liv. I dag. Seriøst. Du tester, om noget nyt dur for dig, og hvordan dine omgivelser reagerer. I morgen kan du igen gøre, som du plejer. Feel free. Men i dag er du en del af trykbølgen. Aftale?

At gøre noget anderledes, rummer naturligvis en risiko, men at gøre, som man plejer, kan være farligere. Alle ved, hvad der sker for mennesker, der gør som de plejer, år efter år. De bliver fyret. Eller skilt. Uhyggeligt - men det bliver værre. Når den slags mennesker derefter forklarer, hvorfor de blev fyret eller skilt, gæt så, hvad de svarer. De svarer: Det kunne ikke være anderledes.

Det kunne ikke være anderledes. De havde jo gjort, som de plejer. Jamen, klart. En chef havde så efter 10 år med ”plejer” sagt tak for denne gang og kom godt hjem. En partner havde lagt et brev på spisebordet med nogle linjer om, at der er forskel på stabilitet og et liv, der i samtalekøkkenet og soveværelset er tilmeldt betalingsservice. Hvilket jo er indlysende logisk for et vist segment af befolkningen. Betalingsservicelivsmodellen. Er der måske ikke frokost kl. 12.30 og pension som 67-årig af en grund: Fordelene ved ordnede forhold.

Men i dag skal du altså gøre noget andet. Smyg dig venligst ikke uden om, fordi du selv synes, at du er i ”gøre-noget-andet”-branchen. Hvis du til hverdag lever af at sige, at diversitet, målstyring, grøn omstilling eller iværksætterstøtte er vigtigt, er det i dag, at du skal sige noget andet og se, hvad dét fører til. Måske ikke noget. Det ville være skræmmende. Måske ville nogen pludselig opdage, at du sagde noget. Det ville være endnu mere skræmmende.

Nogen vil spørge, om trykbølgen kan komme ud af kontrol. Ja. Det kan den vel. Men jeg tror, at risikoen er værd at løbe. Tænk på Sebastian. Hvis molekylerne i hans krop virkelig kommer i svingninger, kan det godt være, at det koster nogen ture op omkring Rådvad i pace 5.5, men måske opdager han også, at hans kone går med udslået hår efter en forlænget weekend på Hotel Bretagne i Hornbæk, og at læsning af bøger øger ens aktiekurs på vennebørsen mere end løbesko. Han risikerer simpelthen ikke at blive skilt og at fremstå momentant dannet.

For alle andre Sebastian’er – og dem er der mange af – kan det gå begge veje. Nogen af dem vil her til eftermiddag gå hjem med angstsymptomer og åndedrætsbesvær. Det kan nemlig føles godt og trygt at slå dødfødte invitationer op på facebook, være medejer af et tavst samtalekøkken og et sterilt soveværelse og leve i den gudstro, at det ikke kan være anderledes. Komfortzonen. Uden for komfortzonen venter det ukendte - denne uforudsigelige kombi af Round-Up og Viagra.

Tak for at vi har en aftale i dag. Ikke mindst på Sebastians vegne.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også