Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Krænkende adfærd er andet end sexchikane

Ny undersøgelse viser, at mobning på arbejdspladsen sker langt hyppigere end seksuel chikane. Det må vi ikke lukke øjnene for.

Jørgen Uhrbrand, partner i AS3

Efter MeToo-bølgen og historier om sexchikane i bl.a. medie-, finans- og advokatbranchen er direktioner og ledergrupper rundt om i danske virksomheder nu i gang med at udarbejde politikker og procedurer for, hvordan de skal håndtere situationer med seksuelle krænkelser.

Blandt andet har det tidligere været beskrevet i dagspressen, hvordan tusindvis af ledere valfarter på kurser for at lære at forebygge krænkende handlinger.

Lad det være sagt med det samme: Seksuelle krænkelser er en grov overskridelse af den enkeltes intimsfære og skal stoppes nu. Men vi skal passe på, at krænkelsesdebatten ikke kun kommer til at handle om seksuelle krænkelser.

AS3 har i samarbejde med Epinion netop gennemført en Survey, hvor 1.800 repræsentative respondenter er blevet spurgt bl.a. om deres erfaring med krænkende adfærd på deres arbejdsplads. Resultatet viser, at 18 pct. af os har været udsat for minimum én form for krænkende adfærd på arbejdspladsen. Men krænkelse i form af f.eks. bagtalelse, ignorering eller mobning foregår langt hyppigere end seksuelle krænkelser.

Faktisk er der dobbelt så mange danskere, der oplever mobning på arbejdspladsen i forhold til uønskede seksuelle kommentarer. Den samme tendens bliver bekræftet i en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) for Beskæftigelsesministeriet, som Jyllands-Posten omtalte den 6. april 2021.

Ser man på antallet af danskere, der har overværet krænkende adfærd, er billedet det samme. 28 pct. har overværet minimum én krænkende adfærd på deres arbejdsplads, og igen fylder bagtalelse, mobning og ignorering langt mere end seksuelle kommentarer og berøring.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, at væsentlig flere har overværet end selv været udsat for krænkende adfærd. Det kunne give anledning til en kulturdebat om takt og tone på arbejdspladsen, og om hvordan afsender, modtager og ”vidne” kan opfatte komplimenter og drillerier forskelligt.

Lad os få nuanceret debatten og omgås hinanden loyalt og kollegialt på jobbet, samtidig med at vi bevarer en god og sjov arbejdsplads. For hvem gider arbejde et sted, hvor alle vogter på alle, og hvor ingen tør fortælle den gode joke over frokostbordet?

Jørgen Uhrbrand

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.