Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvis du får en psykopat som chef, skal du ikke gøre som mig

I 00’erne talte alle om psykopatiske chefer. Nu er de der bare. Måske fordi de simpelthen leverer varen.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Du har måske overværet en kollega blive ydmyget. Verbalt. For sit arbejde. Du har måske oplevet en sidemand hviske til dig undervejs, at nu begynder den her kollega snart at græde. Ligesom sidste gang. For den forestilling, du nu overværer, har været sat op nogle gange. Til klimaks. Tårerne løber. Chefen damper af energi. Brøler. Poserer. Oplivet.

Hvis du allerede kender det, skal du læse noget andet. Der er ikke noget nyt at hente her. Du har været der, og måske gjorde forestillingen indtryk, måske ikke. Jeg kan huske billedet af et menneske, der svinder ind for øjnene af mig. Simpelthen. Det var første gang, jeg havde en psykopat som leder. Anden gang vender vi tilbage til.

Engang i 00’erne bliver det damebladsmoderne med de her psykopatiske chefer, som bliver beskrevet i hoved og r.., og som angiveligt hersker overalt. Hvilket ikke passer. Ifølge flere kilder er 2 pct. af befolkningen og 10 pct. af lederne i klinisk forstand psykopater. Men i 00’erne er de over hele paletten. De er i alt fra livsstilsmagasiner, der giver patetiske selvhjælpsråd a la »pas på dig selv«, til semividenskabelige analyser af, hvordan psykopater boltrer sig i organisationer, der lader alt finde sted, der kan puttes ind under begrebet ”udvikling”.

Vi sad i psykologernes venteværelser, gjorde nogle af os, og bladrede i ”Motor” og ”Bo Bedre”, mens vi så frem til at få råd om, hvordan man håndterer en leder, der er grænseløst dygtig og charmerende. Men også grænseløst brutal, manipulerende, uforudsigelig, selvhævdende, virkelighedsbenægtende og samvittighedsløs. Grænseløst.

Rådene i kurvestolen kostede cirka 1.000 kr. i timen, og bagefter gik vi tilbage på arbejde med det råd aldrig at sige en psykopat i en overordnet stilling imod. Ikke for alvor. Aldrig. Psykopati er en personlighedsforstyrrelse. De kan forelske sig i forestillingen om at være lyttende og lokke medarbejdere til at give modspil. Spil med, men gør det i bevidstheden om, at en veganer er et menneske, der om en uge kan beslutte at spise kød. Igen. Vær mentalt klar til at træffe valget mellem at vaske psykopatens bil med en tandbørste, i overført betydning, eller at søge væk.

En hel organisation kan stadig være et totalteater, hvor lederens luner og vredesudbrud er den styrende kraft.

Anders Heide Mortensen

Ved du, hvordan det ender med kollegaen, der har rollen som det grædende offer i psykopatens teater? Det ender med en lejlighed. For ved at være lige ved hånden, hele tiden, OGSÅ i weekenden, og IKKE hjemme i huset hos sin familie, kunne chefens sanseløst angstfremkaldende vredesudbrud foran kollegerne jo undgås. Ikke? Jamen, klart da.

Nu har jeg mailet med en studiekammerat, der for nylig har været gennem psykopatmøllen, og det er åbenbart same shit som i 00’erne. Folk sidder stadig i venteværelser, i hvert fald virtuelt, og læser ”Bo Bedre”, inden de hver for sig og til 1.000 kr. i timen bliver rådet til at vælge mellem at vaske biler med tandbørster eller søge væk. Coronaen har givet fysisk afstand for en stund, men derudover spinder psykopatmotoren som en nyserviceret Mercedes. En hel organisation kan stadig være et totalteater, hvor lederens luner og vredesudbrud er den styrende kraft – som da den amerikanske forsker Robert Hare i 00’erne skriver bøger om virksomheder, der styres af psykopater i habitter. Ekstremt dygtige, højt performende psykopater, der leverer varen.

Det er her, at tingene bliver interessante. Hvis ekstremt dygtige, højt performende psykopater bare kan noget, som andre ikke kan – gå den ekstra mil, få de sidste 5 pct. ud af medarbejderne – og som bestyrelser og aktionærer derfor efterspørger heftigt, hvad er så egentlig problemet? Mangel på ledige psykologtider?

Min psykopatchef nummer to bruger uforudsigelighed som sit foretrukne ledelsesværktøj. Egentlig vist sit eneste ledelsesværktøj. Alle med ledelsesansvar møder på arbejde i spændt forventning om, om de den dag er idioter eller talenter og bliver fyret eller forfremmet.

Gør ikke som mig. Og de andre. Drop frustrationen. Lad ikke psykopat-lederen æde dig op. Du udholder jo psykopaten af en grund, o.k.? Fordi der holder en firmabil nede på p-pladsen, som du elsker, eller fordi du er vild med sommerhuset i Tisvilde, der er ”psykopatbetalt”, eller du simpelthen er typen, der har svært ved at træffe en beslutning om at komme videre i livet. Måske. Måske er den ikke længere.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.