Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

De kvikke byggevirksomheder kan undgå mangel på arbejdskraft

Byggebranchen mangler hænder, så hvorfor ikke f.eks. tage flere lærlinge og lokke ledige svenske byggearbejdere til Danmark?

Gunde Odgaard, sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet

Det går godt i byggeriet. Der er mange opgaver, og vi har ca. 180.000 beskæftigede i byggeriet samlet set. Det skal alle glæde sig over. For manglende ordrer og ledighed er et endnu større problem, end at vores medlemmer er i arbejde og har reallønsfremgang.

I den udstrækning virksomhederne i byggeriet mangler medarbejdere, vil det være yderst relevant for de mere kvikke i klassen at holde på dem de i forvejen har ansat i længere tid, end tilfældet er i dag.

Mange forsvinder fra branchen, når de når et stykke op i 40’erne. Kunne vi udsætte afgangen fra byggeriet bare med et par år, vil det i sig selv have en positiv effekt for den arbejdskraft, der er til rådighed i byggeriet.

Samtidig arbejder godt 80.000 personer med svendebrev fra en af byggeriets uddannelser i andre brancher. De arbejder fuld tid. Det vil vel ikke være en uoverstigelig opgave for kvikke virksomheder at lokke nogen af dem tilbage til en branche, hvor det går godt. Eller er de skræmt væk for tid og evighed?

Hvis der er mangel på arbejdskraft, er det vildt underligt, at vi inden for byggeriets uddannelser stadigvæk kan støde på lærlinge, som er i skolepraktik. I marts var antallet af skolepraktikordninger på over 1.200 indenfor alle byggeriets praktiske fag. De fleste er elektrikerlærlinge og tømrerlærlinge med over 400 hver, men i fag som maler og murer er tallet på over 100 unge i skolepraktik. Her findes altså en arbejdskraftreserve.

Alle, der vil uddanne sig inden for byggeriets fag, burde under en højkonjunktur have mulighed for at komme ud og få et praktikforløb i en virksomhed. Det er for sølle, at virksomhederne ikke påtager sig deres ansvar for uddannelserne af de unge. Under en højkonjunktur, hvor der råbes om mangel på arbejdskraft, er det en skandale.

Måske undervisningsministeren, der jo ved sin tiltrædelse lovede alle en praktikplads, skulle genbesøge byggeriet?

I Sverige oplever man for øjeblikket en ledighedsprocent indenfor byggeriet på henved 10 pct. Ovre på den anden side af Øresund, i Skåne, Halland og Blekinge, havde man i april knap 2.000 ledige bygningsarbejdere. Nogen af dem må da være mulige at lokke til Danmark, hvis virksomhederne ellers gjorde en indsats herfor.

Det vil være meget nærliggende at hente den manglende arbejdskraft i Sverige i stedet for at forsøge sig med diverse eksotiske lande og mystiske positivlister.

I BAT vil vi umiddelbart tro, at svenske bygningsarbejdere har lettere ved at forstå dansk, har samme type uddannelser, samme livsstil og dermed vil være noget nemmere at integrere i danske virksomheder, på danske byggepladser og i det danske samfund, end nogen der kommer langvejsfra.

Vi vil meget gerne formidle kontakten til svenske a-kasser, hvis nogen skulle være interesserede.

Gunde Odgaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.