Virksomhederne har leveret praktikpladser
Det er positivt og kærkomment, at dele af fagbevægelse anerkender udfordringerne med mangel på hænder og hoveder på arbejdsmarkedet. Men det forkert, når virksomhederne skydes i skoene, at vi ikke har leveret i forhold til praktikpladser.
Dansk Metal adresserede forleden på Finans den udbredte mangel på arbejdskraft, som blandt andet industrien kommer til at lide under, når opsvinget efter finanskrisen for alvor tager fat. Samtidig langede organisationen ud efter arbejdsgiverne og kritiserede, at virksomhederne ikke mener, at der bliver skabt nok praktikpladser.
Det er meget positivt og kærkomment, at dele af fagbevægelse nu går aktivt ind i debatten og anerkender de udfordringer, som vil opstå, når vi mangler hænder og hoveder på det danske arbejdsmarked. Det er imidlertid knap så positivt, at virksomhederne bliver skudt i skoene, at vi ikke har leveret i forhold til praktikpladser.
Virkeligheden er, at danske virksomheder faktisk har leveret over måltallene siden 2018 – omkring 500 pladser, hvis vi ser bort fra begyndelsen af 2021, som har været speciel på grund af corona-nedlukning. Det offentlige har underleveret med knap 1.600 pladser i samme periode.
Mangel på arbejdskraft herunder faglærte bliver den vigtigste politiske dagsorden i den kommende tid. Manglen risikerer at betyde store udfordringer for dansk økonomi og for vores muligheder for at få fuldt udbytte af det opsving, som de fleste økonomer mener er på vej. Vi anerkender, at erhvervslivet har et ansvar for at skaffe praktikpladser, og virksomhederne er i fuld gang med at uddanne mange dygtige unge.
Der er ingen grund til et blame game om praktikpladser og mangel på arbejdskraft. Lad os i stedet arbejde sammen for at løse udfordringer på kort og langt sigt.
Derfor indgik vi også to trepartsaftaler om erhvervsuddannelserne i 2020, blandt andet med Dansk Metal, der har til formål at øge søgningen og kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Det skal blandt ske ved at afsætte 120 mio. kr. til de forskellige faglige udvalg, hvor repræsentanter fra både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer får mulighed for at lave målrettede og fokuserede indsatser for netop deres uddannelser.
For nogle uddannelser kan det være en øget opsøgende indsats for at skaffe flere lærepladser, men det kan i lige så høj grad være initiativer til at øge søgningen til uddannelserne – både blandt de helt unge, men også dem der er fyldt 18 eller 25 år.
De private virksomheder har derfor allerede leveret en stigning i praktikpladser, og vi håber og tror på, at trepartsaftalerne kan bidrage yderligere.
Der er ingen grund til et blame game om praktikpladser og mangel på arbejdskraft. Lad os i stedet arbejde sammen for at løse udfordringer på kort og langt sigt, så medarbejdere og virksomheder sammen gør Danmark rigere.
Jacob Holbraad