Debat

Ambitiøs dansk klimapolitik er erhvervsfremme for fremtiden

Det bliver selvfølgelig dyrere at gå forrest i den grønne omstilling, men det er en investering i et fremtidssikret, bæredygtigt dansk erhvervsliv.

Det var EU-Kommissionens tunge folk, formand Ursula von der Leyen og viceformand Frans Timmermans, der onsdag fremlagde det seneste forslag for at bane vejen for et klimaneutralt EU i 2050.  
Foto: John Thys/AFP

Nu begynder den grønne omstilling at nærme sig et kritisk stadie. Der kan opstilles mange økonomiske modeller for omkostningerne ved at begrænse de globale temperaturstigninger til maksimalt to grader over præ-industrielle niveauer, men de rammer alle tæt på 1 pct. af bruttonationalproduktet. Det er i de fleste industrialiserede lande og større virksomheder omformuleret til en målsætning om at være klimaneutral i 2050. I Danmark har vi som bekendt lovgivet om at reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 pct. i 2030, mens EU’s mål er på mere beskedne 55 pct.

Det rejser selvfølgelig spørgsmålet om værdien af at gå forrest i Danmark. Den gode fortælling er, at en hurtigere omstilling til en bæredygtig fremtid er en god forretning for Danmark. Den vil hverken koste job eller velstand, selv om visse arbejdspladser i den gamle sorte verden vil blive skiftet ud med nye job i den grønne fremtid. Regningen kommer, og der er ingen grund til at skubbe den foran os. Det er på tide, at danskerne bliver gjort bekendt med, at den grønne transformation er en tung investering, som vi reelt ikke kender tilbagebetalingstiden på. Alt taler for, at det vil betale sig, men ingen ved hvornår...

BRANCHENYT
Læs også