Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danmark skal være verdens bedste land at drive virksomhed i

Vi er langt hen ad vejen enige i det danske velfærdssamfund, men hvis vi skal undgå at stagnere og blive overhalet, kan vi ikke bare sidde med hænderne i skødet og gøre som vi plejer.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

Selv om bølgerne fra tid til anden kan gå ganske højt i den offentlige debat, er vi i Danmark grundlæggende enige om hvis ikke det meste, så i hvert fald meget. Vi har et godt og stærkt velfærdssamfund, og der er, heldigvis, bred politisk opbakning til vores samfundsindretning. Men ingenting kommer af ingenting, og skal vi udvikle og styrke vores velfærdssamfund, kræver det et nybrud i den måde, vi tænker og gør tingene på.

For vi kommer ikke uden om, at den demografiske udvikling, klimakampen og kravene, den globale konkurrence stiller, skal imødegås. Vi kan ikke bare sidde med hænderne i skødet, gøre som vi plejer - og så forvente, at vi om for eksempel 20 år fortsat vil være et af verdens bedste lande at arbejde og leve i. Sådan spiller klaveret ikke!

Når der tales og tænkes politik, støder vi for ofte på tanken om, at der er et modsætningsforhold mellem velstand og velfærd. Hvad er vigtigst? Svaret er ingen af delene. For der er ikke nogen modsætning. Velstand og velfærd er hinandens forudsætning. Og skal vi være verdens bedste land at leve, skal vi være verdens bedste land at drive virksomhed i. Og vi mener i ramme alvor, at betingelserne for det, starter med erhvervslivslivets rammevilkår.

I dag holder Dansk Erhverv Årsdag. Her har vi fokus på netop rammevilkårene. Statsminister Mette Frederiksen, partiformand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen, erhvervsminister Simon Kollerup, Partner i Kearney Alex Liu, adm. direktør i Novozymes Ester Baiget, adm. direktør i Vestas Henrik Andersen, filmmageren Thomas Vinterberg og mange flere deltager i vores Årsdag med fokus på erhvervslivets vilkår. Det bliver helt sikkert en god og givende dag. Jeg glæder mig.

Jeg vil vove den påstand, at næsten alle danskere ønsker et Danmark med en høj velstand. Betingelserne for dansk erhvervslivs konkurrenceevne og Danmarks velstand starter netop med erhvervslivets rammevilkår. Jo bedre, de har det, jo bedre har Danmark det. Men det kan være svært at vide, hvordan tingenes tilstand i grunden er. Hvordan klarer vi os? Hvor skal der skrues og justeres? Peger pilen op eller ned?

Det er på den baggrund, at Dansk Erhverv nu introducerer et Konkurrencebarometer. Formålet er at give et overblik over erhvervslivets rammevilkår og dansk erhvervslivs konkurrence- og betingelser i et internationalt perspektiv. Barometret sammenligner helt enkelt vækstvilkår med flest mulige andre OECD-lande. Det er baseret på mere end 50 indikatorer i tilknytning til seks af Dansk Erhverv prioriterede rammevilkår.

Selvfølgelig vil vi ikke bare blot pege på problematiske områder og sige, ”at nogen må gøre noget”. Vi har også konkrete politisk forslag til, hvordan vi får handlet og forbedret de vilkår, hvor vi ikke er konkurrencedygtige.

Langt de fleste indikatorer og kilder er internationale anvendte og anerkendte konkurrenceredegørelser så som World Economic Forum, Verdensbanken med mange flere. Barometeret er struktureret omkring seks parametre: Skat og adm. byrder, attraktiv arbejdskraft, viden og forskning, offentlig-privat samarbejde, infrastruktur og mobilitet og endelig indre marked og frihandel.

Vi vil løbende udvikle og opdateret barometret, så det bedst muligt giver et indblik i vækst- og rammevilkårene for danske virksomheder.

Og selvfølgelig vil vi ikke bare blot pege på problematiske områder og sige, ”at nogen må gøre noget”. Vi har også konkrete politisk forslag til, hvordan vi får handlet og forbedret de vilkår, hvor vi ikke er konkurrencedygtige.

Et konkret eksempel: På Dansk Erhvervs barometer ligger Danmark samlet nr. 9, når det gælder viden og forskning. Vi er altså det niende bedste OECD-land i verden at drive virksomhed i, hvis vi måler på parameteret viden og forskning. Det er ikke i sig selv imponerende. Går man dybere ned, kan man se, at det især halter med salg af innovative produkter, private forsknings- og udviklingsinvesteringer og patentansøgninger. Det er skidt, men ikke overraskende, når vi ser på, hvordan mange andre lande højprioriterer netop de vilkår, der initierer disse indikatorer.

På baggrund af den viden og indsigt foreslår Dansk Erhverv, at virksomhederne permanent skal have 130 procents fradrag for deres egne udviklings- og forskningsinvesteringer. Desuden skal der investeres i en pulje, der giver universiteterne en præmie på 50 øre for kroner, som universiteterne får som nye bevillinger fra EU eller private virksomheder og fonde ud over niveauet for 2019. Endelig skal der skabes mere samarbejde med SMV’erne ved at indføre et tilskud på en krone for krone fra en virksomhed med færre end 250 medarbejdere.

Så altså. Vores folkevalgte kan allerede nu orientere sig i Dansk Erhvervs Konkurrenceevnebarometer for at se, hvor godt eller skidt det går med vores konkurrenceevne – og herunder erhvervslivets rammevilkår. På baggrund af de mange indsigter som barometeret giver, kommer vi med en række konkrete, politiske forslag, der hver for sig – såfremt de bliver gennemført, vil bidrage til at gøre Danmark til et bedre land at drive virksomhed i.

Vi er naturligvis med på, at ganske som Rom ikke blev bygget på en dag, bliver Danmark heller ikke fra den ene dag til den anden verdens bedste land at drive virksomhed i. Men med vores Konkurrenceevnebarometer mener vi, at Dansk Erhverv leverer et stort og stærkt bidrag til, at det kommer til at ske.

Brian Mikkelsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.