Nye studerende skal have teknologi på skemaet
De fleste brancher – og dermed de fleste job – vil de kommende år blive markant forandret af teknologi. De mange unge, der i denne tid starter på deres uddannelser, bør blive forberedt på at skulle arbejde sammen med robot-kolleger.
Snart begynder tusindvis af unge på deres uddannelser, og når de om nogle år rammer arbejdsmarkedet, vil de blive en del af en ny virkelighed, hvor teknologi har vendt op og ned på de fleste brancher.
Mit håb er, at de alle som led i deres uddannelse bliver forberedt på, hvordan teknologi vil forandre deres fag i de kommende år – uanset om de har valgt at blive tandlæger, sociologer, jurister eller noget helt fjerde. Og hvis det ikke er tilfældet – hvilket det nok desværre ikke er – vi jeg opfordre de ansvarlige politikere og beslutningstagere på uddannelserne til at sørge for, at teknologi snarest bliver en del af pensum på langt de fleste uddannelser.
Det er nemlig ikke kun ingeniører og it-uddannede, der skal sikre, at vi som nation holder os på forkant af digitaliseringen.
Sidste år gennemførte vi en global undersøgelse på tværs af 21 brancher, som blandt andet viste, at tre ud af fire virksomheder planlægger at indarbejde – eller allerede har indarbejdet – kunstig intelligens i en eller flere afdelinger. Det betyder, at mange faggrupper de kommende år vil opleve at blive kolleger med robotter. En stor del af arbejdsstyrken skal lære, hvordan de bedst muligt uddelegerer til robotter og træner dem i at udføre deres opgaver.
Den unge advokatfuldmægtiges fornemmeste opgave bliver ikke længere at arbejde solen sort og gennemgå hundredvis af sagsakter og domme, men i stedet at kunne beskrive opgaven så præcist, at en robot kan gøre det for vedkommende. Fremtidens kræftlæge skal arbejde tæt sammen med kunstig intelligens om at stille afgørende diagnoser for patienterne. Sådan kunne jeg blive ved for de fleste faggrupper.
Men betyder det så, at vores uddannelsessystem skal sikre, at alle kan kode eller være it-eksperter? Overhovedet ikke. Der findes allerede værktøjer, der gør det muligt for andre end it-eksperterne at kommunikere med robotterne. Digitale kompetencer handler i lige så høj grad om at forberede sig på et kommende arbejdsliv, hvor teknologi og kunstig intelligens vil spille en stor rolle for de fleste fag. Om at forstå mulighederne og kunne skabe det optimale samarbejde mellem mennesker og maskiner. Hvis en læge i samarbejde med en robot kan stille bedre kræftdiagnoser, end de hver især kan uden den andens hjælp, så bør medicinstudiet forberede de kommende læger på den virkelighed.
Vi bliver kun et digitalt foregangsland, hvis hele vores arbejdsstyrke er klar til at arbejde sammen med teknologi som eksempelvis kunstig intelligens. Det er for snævert kun at se digitalisering og kunstig intelligens som noget, der kan sikre automatisering og effektivisering.
Teknologien kan skabe fundamentale forandringer for virksomheder, og dermed helt nye processer, produkter og serviceydelser. Men det kræver, at vi begynder at uddanne alle til at kunne deltage i den udvikling.
Carsten Sachmann