Debat

Erhvervslivet vil føre an med CO2-lagring: Nu skal politikerne følge ambitionerne til dørs

Et nyt konsortium vil tage føringen på CO2-lagring i Nordsøen. Dermed ligger bolden nu hos politikerne, der bør gøre det mere attraktivt at investere i den nye teknologi.

Dansk erhvervsliv er klar til at iføre sig til den globale førertrøje inden for CO2-fangst og -lagring.

Det må være tolkningen af, at kemi- og energivirksomheden Ineos for nyligt meddelte, at de har samlet et konsortium på 29 aktører til udforskningen af Project Greensand, hvor man allerede fra 2025 vil lagre 1 mio. ton CO2 årligt i Nordsøen. For selvom Ineos er britisk, består det nye konsortium af en stribe danske teknologi- og energivirksomheder. Det gælder store spillere som Semco, Maersk Drilling og Welltec såvel som mindre virksomheder som Resen Waves, der arbejder med udnyttelse af bølgeenergi.

At så mange danske virksomheder inddrages i konsortiet til ansøgningen om de knap 200 mio. kroner, der blev afsat i sidste års Nordsøaftale, vidner om to ting.

For det første at de danske virksomheder har kompetencer og viljen til at satse på at komme i front på CO2-lagringsmarkedet. De ved, at selvom investeringerne er tunge, når der mangler en klar CO2-beskatning, der kan gøre teknologien mere attraktiv, bliver CO2-lagring snart en milliardforretning.

Ifølge Kearneys beregninger vil markedet vokse med 19 pct. årligt frem mod 2027. Og her bliver det de virksomheder, der hurtigst sikrer sig erfaringen, som kommer til at stå bedst i kampen om de globale markedsandele.

For det andet viser udmeldingen om det nye konsortium, at virksomhederne er klar til at tage en solid investeringsrisiko, når politikerne bidrager til tydelige rammer. De politiske forventninger til den nye teknologi er på nuværende tidspunkt enormt høje. CO2-fangst og -lagring udgør allerede et vigtigt element i regeringens strategi for at nå målsætningen om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Og i Klimaaftalen fra 2020 er der afsat op til 16 mia. kroner frem til 2044 til CO2-fangst og -lagring.

Men støttepuljer og høje ambitioner gør det ikke alene. Hvis politikerne skal følge ambitionerne til dørs, er de også nødt til at sikre fleksibilitet for virksomhederne, der skal satse store investeringer. Her er der brug for regulatorisk støtte de kommende år. Man kunne overveje at lade sig inspirere af USA, hvor man har valgt at introducere skattefradrag for investeringer i CO2-fangst og -lagring.

På globalt plan eksisterer der kun 20 kommercielle CO2-lagringsfaciliteter i stor skala. Med Project Greensand er Danmark stærkt positioneret til at blive en af de førende nationer i verden inden for teknologien. Konsortiet med de 29 virksomheder har vist, at dansk erhvervsliv er klar til at skrive et nyt dansk eksporteventyr. Politikernes vilje til at sikre fleksibilitet for virksomhederne kommer til at afgøre, hvordan historien ender.

Læs også
Top job