Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Her er alternativet til helt at droppe flyrejserne og de røde bøffer

Danskerne har en samlet pensionsformue på 2.773 mia. kr., men det er især de unge, der har valgt at målrette deres pensionsopsparing til virksomheder, der bidrager til grøn omstilling og bæredygtighed.

Dorte Eckhoff, chef for samfundsansvar og bæredygtighed, Danica Pension

De fleste har efterhånden hørt, at benzinbilen, flyrejserne og de røde bøffer skal væk, hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen og bremse stigende temperaturer. Men hvad kan man ellers som forbruger gøre for at hjælpe med at nå FN’s verdensmål?

Selvom vi bliver mere bevidste om at spise og transportere os bæredygtigt, kræver det en omstilling og en livsstilsændring, som tager tid. Og vi har brug for handling nu.

Et alternativ til helt at droppe flyrejsen til Kreta er at vælge, at din pensionsopsparing skal investeres i virksomheder og projekter, der målrettet forsøger at reducere klimaaftrykket og forurening, genbruger materialer og tænker social ansvarlighed ind i deres forretning.

For nylig kom det frem, at danskernes pensionsformue har nået et rekordhøjt niveau på 2.773 mia. kroner. Hvilken forskel kunne det ikke gøre, hvis man aktivt som forbruger valgte helt eller delvist at investere sin opsparing i selskaber, der har øget fokus på klima og bæredygtighed generelt?

Vi kan se, at det især er de yngre kunder, der vælger vores investeringsprodukt ’Danica Balance Bæredygtigt Valg’, som integrerer bæredygtighedsforhold og forsøger at bidrage til at løse verdens udfordringer inden for eksempelvis klima, miljø, fødevarer og sundhed og understøtter FN’s verdensmål.

Det er vores ansvar som pensionsselskab at blive endnu bedre til at fortælle kunderne om mulighederne for at investere deres opsparing, og vi tror, at det ville gøre en stor forskel, hvis også de ældre målgrupper i endnu højere grad valgte at investere opsparingen bæredygtigt.

I en rundspørge blandt 2.000 danskere i alle aldersgrupper svarer kun 12 pct., at de føler, at investeringer i bæredygtige aktier og værdipapirer gennem deres pensionsopsparing kan gøre en forskel i forhold til bæredygtighed. 62 pct. peger på, at de tror, det gør den største forskel at købe bæredygtige fødevarer, 52 pct. svarer købe bæredygtige dagligdagsprodukter, mens 38 pct. vil foretage den daglige transport i den kollektive trafik eller på cykel.

Det fortæller mig, at der ikke er nok viden om den forskel, det kan gøre, hvis du som forbruger støtter virksomheder med øget fokus på klima og bæredygtighed gennem din pensionsopsparing.

Flere har spurgt mig, om jeg selv er klar til måske at ofre en lille del af afkastet på min pensionsopsparing på den korte bane, når jeg vælger at investere den med øget fokus på klima og bæredygtighed? På tværs af branchen ligger afkastet på de investeringsløsninger med særligt fokus på klima og bæredygtighed meget tæt op af de gængse afkast og risikoprofiler på pensionsløsningerne – hos nogle pensionsselskaber performer de faktisk bedre. Så selv om investeringsmulighederne er lidt færre end i de normale opsparingsprodukter, tror jeg på, at virksomheder med ekstra fokus på bæredygtighed også er dem, der over tid vil performe godt.

Jeg er overbevist om, at hvis danskerne flytter flere af de 2.773 milliarder kroner fra pensionsopsparingen over i virksomheder med særligt fokus på klima og bæredygtighed, kan det potentielt have en langt større effekt, end hvis vi helt dropper de røde bøffer og flyrejsen.

Dorte Eckhoff

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.