Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kinesisk statsstøtte skader danske virksomheder

Der er et akut behov for at indføre told på bearbejdet stål fra Kina, hvis ikke danske og europæiske leverandører til vindmølleindustrien skal presses helt i knæ.

Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne

De senere år har den kinesiske regering givet milliarder i statsstøtte til en række virksomheder og producenter i særligt udvalgte industrier og brancher – især til virksomheder, der spiller en rolle i den grønne omstilling. Kina har således for længst indset, at grønt er det nye sort og ønsker derfor at blive markedsdominerende indenfor grøn energi.

Det er naturligvis positivt, at Kina formentlig bevæger sig mod en grønnere fremtid. Men en fremmarch baseret på massiv statsstøtte er stærkt konkurrenceforvridende og skadelig i flere sammenhænge.

Der er f.eks. i allerhøjeste grad tale om ulige konkurrence, når kinesiske virksomheder og fabrikker med enorm statsstøtte kan producere bearbejdede stålemner langt billigere, end det er muligt i Danmark eller i andre europæiske lande. Det betyder, at danske virksomheder, der skaber lokale arbejdspladser og spiller en central rolle i den grønne omstilling både herhjemme og globalt, bliver udkonkurreret af de statsstøttede virksomheder og fabrikker i Kina.

Den billigste løsning er ikke altid den bedste

Selvom en billigere produktion – og i sidste ende billigere etablering – af vindmøller kan virke som et godt skridt mod en verden med mere bæredygtig energi, er der en række problemer med den kinesiske produktion.

Ud over, at de statsstøttede virksomheder med ulige konkurrencevilkår kan udkonkurrere de europæiske producenter, og derigennem lukke arbejdspladser i EU, bliver selve produktionen af vindmøllerne væsentlig mere CO2-tung, når den foregår i Kina fremfor i Danmark eller andre EU-lande. Derudover skal CO2-omkostningerne ved transport af vindmølletårne naturligvis tillægges det samlede CO2-regnskab.

Det er på tide, at vi spørger os selv, om vi virkelig ønsker, at den fremtidige vindmølleproduktion i EU skal være afhængig af statsstøttede kinesiske virksomheder. Hos Tekniq Arbejdsgiverne er svaret klart: Danske og europæiske producenter skal beskyttes mod unfair konkurrence. Det skal de, både fordi den kinesiske statsstøtte er klart konkurrenceforvridende og vil føre til et tab af både vækst og arbejdspladser i Danmark og resten af Europa.

Toldrestriktioner skal beskytte europæiske virksomheder

Hvis EU – anført af b.la. Danmark og Tyskland – i fremtiden også skal være markedsførende på f.eks. udvikling og etablering af vindmøller, skal virksomhederne beskyttes bedre.

Det mest oplagte redskab i værktøjskassen, som kan bruges til at sikre virksomhederne denne beskyttelse, vil være at indføre toldrestriktioner på bearbejdet stål fra Kina. EU har faktisk allerede for år tilbage indført told på statsstøttet stål fra Kina og har lige før sommerferien forlænget den. Men da der i dette tilfælde er tale om bearbejdet stål i form af vindmølletårne, slipper produktet igennem nåleøjet og tvinger vores virksomheder i knæ.

Der er et akut behov for, at regeringen presser på både overfor Kina men i større grad også overfor EU for at få indført toldrestriktioner på statsstøttet bearbejdet stål fra Kina. Og der er brug for, at Danmark leder an i EU for at de milliarder af Euro, som investeres i grøn omstilling, også resulterer i grønne arbejdspladser i EU.

Troels Blicher Danielsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.