Debat

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Hvad sker der med renten, hvis inflationen ryger i vejret?

Risikoen - eller muligheden om man vil - for at højere priser bider sig fast, er større nu end i mange år, men det betyder ikke, at renterne så automatisk vil stige, vurderer Danske Banks cheføkonom.

En længst forsvunden gammel kending har vist sig igen i de seneste måneder: Inflationen. I USA var forbrugerpriserne 5,3 procent højere i august end i samme måned året før, mens det tilsvarende tal for euroområdet var 3 procent. Også i Danmark har vi den højeste inflation siden 2012, om end det ikke vil sige så meget – tallet er stadig kun 1,8 procent.

Højere inflation taler normalt for højere renter, men det har vi ikke set meget til på nuværende tidspunkt. Det hænger sammen med, at centralbankerne og mange andre ser det som noget stort set rent midlertidigt. Inflationen er høj nu, fordi priserne var ualmindeligt lave for et år siden, da coronakrisen rasede.

Oven i det kommer effekten af høje priser på el og gas i Nordeuropa, som blandt andet skyldes mangel på blæst og ekstreme prisstigninger på biler i USA. Alt sammen noget, der går over igen.

Men hvad nu, hvis det ikke gør? Over det meste af verden er der i øjeblikket massive problemer med at skaffe materialer, transport og arbejdskraft til det kraftige opsving, der er i gang. Også en hel del af det er givetvis midlertidigt, men risikoen, eller muligheden om man vil, for at højere inflation bider sig fast, er større nu end i mange år.

Det betyder bare ikke automatisk, at renterne så vil stige. I euroområdet har inflationen gennem mange år været for lav i forhold til Den Europæiske Centralbanks målsætning på 2 procent, og banken udgav i sidste uge en ny prognose, hvor den selv forventer en inflation på kun 1,5 procent i 2023. Der skal altså ret meget mere inflationspres til, før den skal til bare at tænke på at sætte renten op på et eller andet tidspunkt.

Der er en mulighed for, at højere inflation kan give højere renter, men reelt dyrere at låne er det svært at se, at det skulle blive.

Las Olsen

Så hvad er udsigten? Mit bud er, at inflationen falder til ro igen, og at der ikke sker det helt store med renten, andet end måske lidt højere lange renter. Risikoen er, at højere inflation bider sig fast, og så med en lidt mindre risiko for, at det vil sætte sig i mærkbare rentestigninger.

Økonomisk set er det ikke så meget renten som realrenten (rente minus inflation), der tæller. Hvad den angår er der ikke meget, der peger opad. Realrenten har været faldende de seneste 40-50 år af mange årsager, som i sidste ende handler om, at den globale opsparing er voksende, og den globale efterspørgsel efter kapital ikke er det.

Der er en mulighed for, at højere inflation kan give højere renter, men reelt dyrere at låne er det svært at se, at det skulle blive.

Læs også
Top job