Serier

Dansk lovgivning hæmmer en stærk investorkultur

Med crowdfundings stigende popularitet i den seneste tid er det frustrerende at stå på sidelinjen og se, hvordan nabolande tilbyder flere muligheder end Danmark. Det betyder nemlig, at vores erhvervsliv risikerer at gå glip af flere gode vækstmuligheder.

Corona rammer verden
Arkivfoto: Jens Dige/Ritzau Scanpix

Crowdfunding-branchen er i vækst. Det mærker vi hos Lendino og Coop Crowdfunding. Coronakrisen var med til at vise, at crowdfunding er en vigtig finansieringskilde for danske virksomheder.

Hos Coop Crowdfunding fik hundredvis af virksomheder mulighed for at sælge varer, de ikke kunne komme af med til restauranter, direkte til de danske forbrugere. På samme måde tilvejebragte Lendino millioner af kroner i nødvendig finansiering til danske virksomheder.

Derfor bliver det mere og mere uforståeligt for os, hvorfor iværksættere i lande som Sverige, Finland og Holland kan lave aktiecrowdfunding – men ikke i Danmark. I Danmark kan man lave lån-, reward- og donationscrowdfunding - men det fjerde ben, aktie-crowdfunding, mangler.

Det betyder, at vi risikerer at gå glip af vækst og nye job i den del af erhvervslivet, hvor vi har rigtig meget brug for det – nemlig i vækstlaget, blandt de innovative og kreative iværksættere som kan udvikle nye produkter og løsninger, som bl.a. kan bringe os i mål med vores ambitioner om et bedre klima, bedre behandling af sygdomme m.m.

Barrieren er først og fremmest selskabsloven, som forbyder anpartselselskaber at ”udbyde kapitalandele” til offentligheden. Da de fleste iværksættere har stiftet et ApS, er de de facto udelukket fra at rejse kapital den vej. En anden barriere er den nuværende skattelovgivning, der betyder, at investorer i syndikater med flere end syv deltagere bliver lagerbeskattet af deres investering. Dette gør det særdeles ufordelagtigt at være flere små investorer snarere end få store.

Aktie-crowdfunding betyder, at private investorer kan købe en lille ejerandel i en iværksættervirksomhed og på den måde tilføre risikovillig kapital til vækstlaget af danske virksomheder. Fordelen ved crowdfunding er også, at du som virksomhed får testet dit produkt af hos ”crowden” bestående af potentielle kunder og brugere. Tror de så meget på dit produkt, at de vil investere i det?

En ny EU-forordning træder i kraft lige om lidt og gør sagen endnu mere presserende. Forordningen harmoniserer rammerne for crowdfunding-platformene i EU, som derved får nemmere ved at operere på tværs af landegrænserne. Hvis vi skal få det fulde udbytte af ens regler i EU, skal vi fjerne de nationale snubletråde. Derved er vejen banet for en ny alternativ finansieringskilde for mange iværksættere.

Samtidig gør vi det tilgængeligt for helt almindelige danskere at investere i danske iværksættere. Det tror vi kan bidrage til at styrke en investorkultur i Danmark og få flere opsparede midler ud at arbejde i virksomhederne til gavn for væksten og jobskabelsen.

Regeringen har før sommeren meldt ud, at den gerne vil gøre det muligt for ApS’er at benytte aktiecrowdfunding. Det ser vi meget frem til, ligesom vi gerne ser, at skattelovgivningen understøtter, at mange investorer står bag en investering i en virksomhed. Derfor hepper vi på, at begge udfordringer bliver løst i forbindelse med de kommende iværksætterforhandlinger.

Læs også
Top job