Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Guiden. Når du møder dansk erhvervsliv i grønt tøj og gummistøvler

Mød Romantikeren, Ingeniøren og Godsejeren. Tre typer jægere er klar til sæsonens store fasanjagter.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

”Hvad finder jeg i skoven”, hedder en håndbog. Men hvad finder du? Det skal jeg fortælle dig: Jægere.

Men hvilke slags jægere finder du i skoven? Og hvordan kan du kende dem fra hinanden? Det er gode spørgsmål, for selv om man bare er i skoven for at lufte hovedet, kan det være nyttigt at kunne skelne det ene fra det andet. Som man i erhvervslivet skelner mellem luftkasteller og budgetter.

Apropos luftkasteller er den første art jæger, du får kendetegnene på, godsejeren. Arten kan træffes over hele landet, men er klart mest udbredt på Sydsjælland, hvor den på lørdage i jagtsæsonen kan træffes i massive forekomster. Særligt udbredt er godsejeren fra egnen omkring Køge til Næstved.

Oprindeligt var arten sjælden og relativt sky og snævert knyttet til jordbesiddelse. Mænd med store jordbesiddelser – godsejere og proprietærer – drog i efteråret rundt til hinanden og nedlagde fasaner. Sommetider i tweed, caps, ternede skjorter og slips efter britisk forbillede, og det er netop landadelens artefaktermed et begreb fra organisationsteoretikeren Edgar H. Schein – der har gjort godsejeren så populær som type.

Hvis du møder en godsejer ude i skoven, så kan det være en godsejer, men langt hyppigere vil det være en direktør, fabrikant, håndværksmester eller jurastuderende med uren hud og værelse i Gladsaxe. Hils høfligt på tweedjakken. Vent ingen hurtig reaktion. Inden i godsejeren er der med en vis sandsynlighed en direktør, fabrikant, håndværksmester eller jurastuderende med uren hund, der overvejer, om en rigtig godsejer hilser igen, og i givet fald med et smil, et nik eller en arrogant bemærkning.

Når godsejeren er blevet så populær som type, skyldes det dels social stræben – hvilken direktør eller jurastuderende med uren hud drømmer ikke om at krone livet med at eje 400 hektar skov og snakke fasanopdræt med adelen mellem såterne? Dels ser godsejeren godt ud. Snittet går også til mænd, der burde tabe sig 15 kilo. Våbnet er en haglbøsse, boret 1/8-1/4, side-by-side – hvis der er et element af godsejer inden i godsejeren. Fabrikanter og jurastuderende med uren hud skyder over-and-under. Men tit godt.

At ”safarien” blev afviklet på en indhegnet slette, hvor dyrene var fragtet ind til beskydning to gange om ugen – det mener ingeniøren er en detalje.

Anders Heide Mortensen

Hvis du under en tur i skoven hører lyden af kaldende snegæs eller ser noget lyse grønt, er det en ingeniør, der har trykket på noget forkert i sin jagtrygsæk. Ingeniøren kan i efteråret antræffes over alt. Påklædningen er et praktisk, camouflagefarvet funktionssæt, der tåler regn og skideballer.

Ingeniøren har nemlig sit fokus på funktion og økonomi og er som sådan noget af en sjov fætter for den stilbevidste godsejer. Du kan i en jagtscene i ”Klovn” se Casper Christensen jorde Frank Hvam – underhunden af de to er naturligvis iført et todelt jagtsæt og en over-and-under med tysk skæfte.

Ingeniøren vil sikkert hilse venligt på dig ude i skoven. Flink fyr. Men han kunne sommetider bruge et råd under frokosten med medjægerne. Dem af dem, der ikke også tilhører ingeniør-arten. Særligt når han beretter om sin safari i Sydafrika, hvor han utroligt billigt skød et vognlæs blandede antiloper.

At ”safarien” blev afviklet på en indhegnet slette, hvor dyrene var fragtet ind til beskydning to gange om ugen – det mener ingeniøren er en detalje. Han synes, at de andre ikke kan regne. Tænk – mange trofæer til væggen for lidt. What’s not to like? Hvorfor sidder de andre tavst og kigger ned i bordet?

Skoven kalder. Du kan møde jægere af alle slags derude de næste fire måneder, og siden jagten på fasaner gik ind i fredags, har erhvervslivet været i gang med at klæde om. Kunder skal plejes, og forbindelser dyrkes. For selskabsjagt er også forretning.

Men alligevel kan du møde en art jæger på de store fasanjagter mellem Køge og Næstved, der virkelig ikke ligner forretning. Som når man kommer ind på et sygehus, og der mellem alle de travle læger og sygeplejersker på gangene kommer en hospitalsklovn slentrende.

Romantikeren er jagtens drømmer. Sansende til det uudholdelige. Hvis romantikeren bliver sat på post ved et vildt æbletræ eller nær en kyst, kan fuglene roligt flyve den vej. Mens de andre skyder, har romantikeren fortabt sig i æblerne eller bølgeslaget eller i snakken med den forbipasserende skovgæst. Dig.

Hils venligt. Du har mødt et rovdyr, der har lagt gebisset og tabt tråden.

God tur.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.