Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Semigrønt er bedre end helt sort

En verden kun forsynet med grøn energi er for mange en utopi, men vejen dertil er lang. Går overgangen for hurtigt, bliver utopien til en dystopisk energikrise.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Priserne på el, gas og olie banker i vejret i år, og det gør ondt på både forbrugere og virksomheder. Bider de høje priser sig fast, kan det tilmed udvikle sig til en markant økonomisk hovedpine.

Der er mange årsager til de stigende energipriser, men den helt overskyggende er, at optimismen er tilbage. Forbrugere og virksomheder har trådt ekstra hårdt på speederen, i takt med at verden er åbnet op igen efter coronakrisen.

Det er dog ikke kun den massive efterspørgsel, som driller, men også problemer med udbuddet. F.eks. har begrænset nedbør i Norge og Sverige ført til lavere vandstande i de reservoirer, der forsyner vandkraftværkerne hos vores nordiske naboer, og samtidig ser det ud til, at Rusland ikke kan finde gas til Europa – eller også har de et par politiske emner, de gerne vil have Europa til at acceptere, før de skruer op for hanerne.

Yderligere har udfasningen af gamle fossile kraftværker i blandt andet Tyskland reduceret mulighederne for at producere backup-energi, og samlet set udgør det rammerne for en perfekt storm på energimarkederne.

Det hele er dog ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Højere priser på gas og olie gør relativt set investeringer i grønne energikilder som f.eks. sol og vind mere attraktive. Men forvent ikke mirakler. Vi vil så gerne have en grønnere verden, men vi bliver nødt til at forstå, at det ikke bare sker hen over natten.

Hvis vi fra den ene dag til den næste stoppede med at bruge fossile brændstoffer, ville verden gå komplet i stå. I så fald ville vi havne i en dystopisk energikrise, så det hurtigt blev dyrere at oplade en Tesla end at komme til månen.

Uanset om vi vil det eller ej, kommer vi til at gøre brug af sort energi mange år frem i tiden, og det bliver vi nødt til at være realistiske omkring.

Det betyder dog ikke, at vi ikke skal skubbe på for mere bæredygtig energi, men det handler om meget mere end sol og vind. Vi skal også sikre os, at producenterne af sort energi gør det på den grønnest mulige måde – f.eks. ved at anvende grøn energi til den energikrævende udvinding af fossile brændstoffer eller kompensere for energiforbruget ved køb af CO2-kvoter.

Heldigvis for os er der flere og flere sorte selskaber, der har forstået dette.

Alle investorer med fokus på bæredygtighed vil allerhelst kaste sig ud i den grønne å, som ad åre bliver større, men glem ikke den brusende sorte flod, som du kan være med til at gøre mere ren. Her kan der også være interessante investeringsmuligheder, der kan skubbe de sorte selskaber i en grønnere retning og bidrage til at understøtte en bæredygtig udvikling i en energihungrende verden.

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.