Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Landbrug & Fødevarers direktør fik i weekenden en ny opgave på listen. Næh. To

Landbrugets kommende førstedame m/k kan komme til at bøvle med en besværlig fortælling: At kød er for ældre og planter er for unge.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

35.000 unge, der sammen hører musik, danser, kysser, drikker økologisk øl og sorterer affald i sygeligt mange bunker burde ikke være noget tema for dansk landbrug. Men det er de måske.

Nej. Forkert. De 35.000 unge bør være et punkt på landbrugets dagsorden. Hvis de og deres tankesæt får danskerne med sig, er de en farligere modstander end svinepest, kogalskab, fugleinfluenza og Mette Frederiksen til sammen.

Landets store svineproducenter og kødkvægsavlere følger næppe den århusianske Northside Festival tæt. Derfor sporten kort: Dens signatur i vrimlen af festivaler er bæredygtighed, og det bliver lidt vildere for hvert år. 

De optrædende kunstnere må drikke vand fra hanen, fordi de ellers allestedsnærværende flasker med kildevand er forbudt, kaffegrums bliver genanvendt til sæbe og gødning, og al mad, der sælges, er økologisk. Naturligvis. Arrangørerne praler med, at 35-45 pct. af de sædvanligvis 35.000 gæster melder tilbage, at de bliver inspireret til en mere bæredygtig levevis af festivalen.

Synes du, at du allerede kan høre latterbrølene i Landbrug & Fødevarers hovedbestyrelse, når du siger, at her er noget, man bør holde øje med?

Anders Heide Mortensen

Hold nu en kort pause og sæt vand over til kaffe og hvisk ”klimatosser”, hvis du er kandidat til den stilling som administrerende direktør for Landbrug & Fødevarer, der blev ledig, da Anne Lawaetz Arhnung for en uge siden smækkede med døren og forlod organisationen.

Det nye i 2022 bliver, at Northside Festival afskaffer kød.

Som i: Afskaffer. Gæsterne kan fortsat købe alt fra burgere til højere gastronomi i alverdens boder. Men koen, grisen og kyllingen er ude. 

Synes du, at du allerede kan høre latterbrølene i Landbrug & Fødevarers hovedbestyrelse, når du siger, at her er noget, man bør holde øje med? Jo - det er formentlig klimatosser, der styrer Northside. Jo - det er sikkert en del af en mediestrategi at placere kød i samme kategori som kulkraft: Kun nødvendigt hvis alle grønne alternativer svigter.

Men det er her, at Northsides initiativ sætter en grundfortælling op, som er grim for landbruget. Nemlig at kød er mad for den modne generation. Som nærmest bestilt til lejligheden kom kritikken af afskaffelsen fra en billetkøber i den modne alder. Bum: Så var grundfortællingen underbygget. Kød er mad for gamle. Planter er mad for unge.

Hvis du er kandidat til at blive Landbrug & Fødevarers kommende direktør, vil du også kunne se, at grundfortællingen er grim, fordi den minder om tobakkens. Det frie valg til at bruge tobak er blevet mindre og mindre frit, fordi omkostningerne for samfundet har vist sig meget høje. Det er en virkelig problematisk grundfortælling at komme ind i. Man er på uafvendeligt trinvist tilbagetog som producent.

Men der kan gøres noget på de indre linjer. Sagen om en 47-årig direktørs årelange og notoriske gramseri på halvt så gamle kvindelige medarbejdere i virksomheden DanBred, der har Landbrug & Fødevarer som hovedaktionær, har afsløret en svag side af organisationen på de indre linjer. Den svaghed er opgave nummer to, som landbrugets kommende førstedame m/k for nylig har fået på listen.

Svagheden er, at de rådgivere, man støtter sig til på de indre linjer i Landbrug & Fødevarer, åbenlyst enten ikke siger de herskende magtalliancer imod eller foretrækkes af netop dén grund. Det er gift. I sexchikanesagen placerer formand Søren Søndergaard ansvaret for, at sagen løber løbsk, hos dels sig selv, dels det advokatfirma, som gør sagen til et spørgsmål om retspraksis og erstatningsudmåling. 

”Vi stirrer os lidt blind på jura og governance” , som Søren Søndergaard formulerer det problem, der så opstår. Rådgiverne får slet ikke sagt til hovedbestyrelsen, at den virkelige udfordring er, at hvis de unge kvinder ikke betragter sig som kompenseret for de seksuelle krænkelser, vil de gå videre med sagen og deres oplevelse af at være verfet med lommepenge. Naturligvis. 

Men rådgiverne, man støtter sig til, er tavse for at kunne hæve deres salær eller bliver udvalgt, fordi de ikke stiller landbrugets topfolk i ubehagelige dilemmaer.

Den går ikke i en moderne brancheorganisation. Her har den kommende direktør en vigtig opgave. Hvilket skrives med den varedeklaration, at undertegnede intet udestående har med advokater og hellere opgiver sin kristne tro end kød. Næsten.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.