Debat

Nye bankkrav kan være en bombe under danske lån

I denne uge kan der sprænge noget af en EU-bombe under danske bank- og boliglån. Det kan koste dyrt for både virksomheder og private.

I 2017 vedtog Basel-komitéen nye krav til verdens banker, og i denne uge får vi svaret på, hvordan Europa-Kommissionen mener, at de skal implementeres i EU. Kravene har et ædelt formål, nemlig at undgå en ny finanskrise - men desværre passer kravene langt bedre til det amerikanske system end det europæiske. Europa må siges at have forhandlet sig til noget af et selvmål, og i Danmark risikerer vi, at både boliglån og lån til vores virksomheder på sigt kan blive langt dyrere.

Kort fortalt vil der fremover blive stillet krav til, at bankerne skal lægge langt mere kapital til side, når de låner penge ud. De skal simpelthen have en større buffer, uanset om der er tale om lån med lav risiko eller høj risiko. Det betyder, at vores boliglån med realkreditten er i fare. Men det betyder også, at de lån, som stabile danske virksomheder i dag kan få, er i fare. De nye Basel-regler vil altså kunne ramme virkelig mange danske boligejere og virksomheder, hvis de ikke bliver implementeret rigtigt i EU.

Som reglerne ser ud, rammer de vidt forskelligt internationalt. Reglerne er meget nemmere at leve med for de amerikanske virksomheder, som i langt større omfang er finansieret af erhvervsobligationer, i modsætning til europæiske virksomheder, der typisk lader sig finansiere af lån fra banken.

Vi risikerer altså at indføre et system, der giver fordele til amerikanerne, mens vi i Europa ender med håret i postkassen. Det vil stille vores egne virksomheder ringere i konkurrencen over for de amerikanske – og kan vi ændre det, så skal vi. Vi er nødt til at presse EU til at diske op med en løsning, hvor bankerne får mulighed for at vurdere risikoen ved hvert enkelt lån.

Copenhagen Economics har i en analyse beregnet, at ekstraregningen for danske virksomheder vil blive knap 9 mia. kr. om året, mens en regning på 2,5 mia. kr. kan ende ved almindelige danskeres boliglån. Det er den værste timing! Lige nu har vi brug for, at danske og europæiske virksomheder har råd til at investere i den grønne omstilling, og vi har en generation af unge mennesker, der drømmer om at komme ind på boligmarkedet med de samme billige lån, som generationerne før dem har haft glæde af.

Problemet med de nye krav er, at man skærer alle lån over én kam, i stedet for at tage hensyn til, at kravene til lån kan være forskellige - alt efter om banken kan være næsten sikre på at få alle pengene tilbagebetalt, eller der er tale om et lån med større risiko. Det har vi kunnet indtil nu i Danmark, og systemet har vist sig at være enormt stabilt. Det vil være dumt at sætte over styr.

Fra min plads i Europa-Parlamentet kommer jeg til at kæmpe for, at det ikke bliver dyrere for danske boligejere eller solide danske virksomheder at låne penge. Hvis de nye Basel-krav ikke bliver forbedret, kan vi kun frygte for, hvor mange af Europas virksomheder, der vil se sig nødsaget til at flytte forretningen til USA for at være konkurrencedygtig på den globale scene.

Læs også
Top job