Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nyt dansk klimaeventyr begynder 100 km ude i Nordsøen

PFA har sammen med PensionDanmark, CIP og Andel dannet et konsortium, som er klar til at finansiere et projekt til 210 mia. kr. for at sætte fart på den grønne omstilling.

Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør, PFA

100 kilometer ude i Nordsøen kan et nyt dansk energieventyr snart blive skrevet i form af verdens første energi-ø. Øen er et revolutionerende dansk bud på, hvordan vi sikrer stabile grønne forsyninger til det danske- og udenlandske elnet.

Som et grønt kraftværk midt ude på havet kan øen spille en helt central rolle i udfasningen af fossile energikilder i både Danmark og Europa. Og dermed bidrage til, at 9 millioner husstande i fremtiden kan få dækket deres strømforbrug fra en kunstig ø i Nordsøen.

En helt ny rapport fra FN’s miljøprogram, Unep, tegner et dystert billede af, hvor langt verdens lande er fra at leve op til klimaaftalen fra Paris fra 2015. I stedet for temperaturstigninger på 1,5 grader, som er målsætningen, har vi lige nu kurs mod stigninger på 2,7 grader.

Det kalder på investeringer i projekter, der eksempelvis kan omdanne vindenergi til brint, og som kan indfange CO2, lagre det under jorden og omdanne det til ikke-fossile brændstoffer. Teknologierne kaldes Power-to-X og Carbon Capture, og energiøer vil kunne bringe dem i spil.

Med en anslået pris på 210 milliarder kroner – svarende til fem storebæltsbroer eller omkring fire Femern-forbindelser – er energiøen det største anlægsprojekt til dato i Danmark. Sammen med PensionDanmark, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Andel har vi i PFA dannet vi et konsortium, som er klar til at finansiere det banebrydende projekt, der for alvor vil sætte fart på den grønne omstilling.

Energiøen har potentiale til at skabe en grønnere verden med bæredygtige afkast, men også en mere stabil verden, hvor energiforsyningen i mindre grad bliver skueplads for geopolitiske kampe og energikriser. Den nuværende energikrise fik i starten af oktober 2021 EU til at advare imod, at 30 mio. ”energifattige” EU-borgere får svært ved at holde varmen og få lys i lamperne til vinter på grund af de kraftige stigninger i energipriser, og det har ført til social uro i flere medlemslande.

Hvis én ø kan sørge for grøn strøm til 9 mio. husstande, har anlægningen af flere energiøer i Nordsøen og Europa potentiale til måske helt at afmontere fremtidige energikriser. Derfor tager vi til COP26 for at fortælle om det enorme potentiale ved at anlægge store energiøer. Det vil både kunne skabe bæredygtige afkast, grøn omstilling og mere stabile markeder uden store energikriser – og så kan det blive en katalysator for fremtidig vækst i Danmark.

Husk på, at en tredjedel af EU’s genopretningsplan er afsat til grøn omstilling, og fokus på COP26 er ikke længere at få overbevist politikere og embedsfolk om klimaudfordringerne. Det handler nu om at vise de gode eksempler frem for investorerne, og det har vi i Glasgow en unik mulighed for de kommende uger.

Tiden er derfor kommet til at skrive næste kapitel i det danske vindeventyr på globalt plan, og det gør vi med energiøer. Og gerne flere af dem.

Kasper Lorenzen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.