Debat
BREAKING

Ny vind-auktion farver det sorte guld i Nordsøen grønt

I fremtiden skal vindmølleparkerne til havs betale milliarder for at levere grøn strøm. De kommende energiøer bliver en guldgrube for statskassen.

En af de store tabere i kampen om at bygge Danmarks største vindmøllepark var Ørsteds adm. direktør, Mads Nipper. Men han og Ørsted får nye chancer, når energiøerne snart udbydes.
Foto: Casper Dalhoff / Collage: Anders Thykier

Det kan være, at det ikke kom som en overraskelse for de mest vidende insidere. Men nulbuddene på Danmarks største vindmøllepark, Thor, der skal forsyne 1 million husstande med grøn strøm fra 2027, er opsigtsvækkende. Efter lodtrækning endte den tyske energigigant RWE med at få kontrakten.

Nulbuddene betyder, at staten ikke længere skal yde økonomisk støtte til vindmølleparkens vedvarende energi, som det har været kutyme i de seneste 40 år. Det medfører derimod for første gang et milliardprovenu til staten. Danmark kan med andre ord begynde at tjene penge på vedvarende elproduktion, som det gamle kongerige længe har gjort det ved at lade olie- og gasselskaber hive det sorte guld op fra undergrunden i Nordsøen. Nu er pengemaskinen blevet grøn...

Læs også
Top job