Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi har et skørt jobmarked: Dit karrieremæssige ”sweet spot” er uendeligt kort

Erhvervslivet skriger på arbejdskraft. Det er næsten ligegyldigt, hvilken branche det drejer sig om, så kan virksomhederne ikke få medarbejdere nok. Men særligt medarbejdere med en IT-mæssig eller digital baggrund er i høj kurs.

Ivan Jæger Christiansen, CEO i Mindmill

Nye tal fra IT-branchen viser, at 9 ud af 10 danske virksomheder lige nu forsøger at ansætte IT-medarbejdere – og flere end halvdelen af dem har måttet opgive at besætte stillinger, fordi de ikke har kunnet finde medarbejdere med de rette kompetencer.

Hvis vi ikke formår at ændre den udvikling, vil der ifølge en rapport, som IRIS Group og HBS Economics har udarbejdet for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen (IDA) mangle op imod 22.000 IT-uddannede medarbejdere i 2030.

Alligevel møder jeg hver eneste dag unge mennesker, der er godt og grundigt frustrerede over jobsituationen. De læser også mediernes historier om den store mangel på arbejdskraft, men det er bestemt ikke den oplevelse, de selv har. De bliver i stedet mødt af den ene lukkede dør efter den anden – forklaringen er typisk, at de mangler erfaring.

I den anden ende af aldersspektret har vi medarbejdere, der mister deres arbejde i deres karrieres efterår, og har mindst lige så svært ved at bryde igennem virksomhedernes aldersrelaterede filtre. På trods af masser af erfaring bliver de sorteret fra, fordi de har for lidt tid tilbage på arbejdsmarkedet.

Vi har helt skørt arbejdsmarked. Vi skriger på arbejdskraft, men når arbejdskraften står der med en ansøgning i hånden, er man enten for uerfaren eller for gammel. Dit sweet spot i arbejdslivet er med andre ord uendelig kort. 

Som samfund vil vi gerne have vores unge mennesker hurtigt igennem uddannelsessystemet, så de hurtigst muligt kan komme ud og bidrage til velfærdsstaten. Samtidig vil vi også gerne have, at de erfarne kræfter bliver på arbejdsmarkedet indtil de er mindst 70 år.

Derfor skylder vi også som arbejdsgivere at udvide medarbejdernes karrieremæssige muligheder. Vi skal så at sige være bedre til at se muligheder i kandidater, der ligger uden for det typiske sweet spot. Jeg oplever, at mange virksomheder bruger uforholdsvis mange ressourcer på at finde den helt rette kandidat – altså en erfaren medarbejder, der kan gå ind i virksomheden og være køreklar fra dag ét, og som på papiret stadig har knap en menneskealder tilbage af sit arbejdsliv at tilbyde virksomheden. Velvidende at de fleste af os alligevel skifter job løbende. 


Personligt har jeg stort set aldrig ladet med begrænse at de karrieremæssige sweet spot eller af kandidaternes kvalifikationer og kompetencer. Vores virksomhed er det seneste år vokset med 60 procent nye medarbejdere i et håbløst jobmarked set med arbejdsgiverens øjne.

Når det alligevel har kunnet lade sig gøre, er det fordi, vi har den tilgang, som hedder, at vi ikke hyrer ”kompetencer”, men ”mennesker”. Vi kigger først og fremmest på, hvad det er for nogle personlige egenskaber, vi har behov for, og så har vi en tro på, at vi over tid kan give medarbejderne de rette kompetencer. Det betyder, at vi ikke er bange for at tage nogle chancer og ansætte medarbejdere uden det helt store på CV’et.

Man kan komme langt med ild i øjnene og den rette indstilling, og den ild må vi endelig ikke slukke med en lukket dør. 

Ivan Jæger Christiansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.