Debat

Energikrise skal vække elselskabers passive ejere

Det er netop nu under energiprisernes himmelflugt, at forsyningsselskaberne bliver testet på deres evne til at levere kerneydelsen. Ellers må ejerne, kunderne, træde i karakter.

Der er ikke meget at grine af for landets mange elkunder efter voldsomme prisstigninger på elektricitet. Og der er ikke megen hjælp at hente fra Danmarks største elselskab, Andel, med adm. direktør i Jesper Hjulmand i spidsen. 
Foto: PR Seas-NVE

Der er tilsyneladende ikke noget at gøre ved det. Den mest giftige cocktail af et overraskende stærkt økonomisk comeback, store ubalancer på de internationale markeder for naturgas og ikke mindst manglende produktion af vedvarende energi har fået energipriserne til at stige markant.

En anspændt geopolitisk situation med Rusland som hovedaktør gør kun markedsforholdene værre. Selv om alt peger i retning af en genopretning af en ligevægt med stabile og lavere priser i en snarlig fremtid, er høje energipriser og en truet forsyningssikkerhed nu blevet til en varm politisk kartoffel, en tungere byrde i privatøkonomien og en trussel mod det økonomiske opsving. ..

Læs også
Top job