Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Høje energipriser rammer erhvervslivets fundament

Vi er ikke tjent med, at små- og mellemstore virksomheder med energitung produktion risikerer at tabe terræn til udenlandske virksomheder, der har lavere afgifter på el og varme.

Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører og medlem af Skatteudvalget for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Det er næppe gået nogens næse forbi, at vi lige nu er inde i en periode med historisk høje energipriser. I Danmark og resten af Europa bliver både varmeregningen og elregningen markant større, og det kommer til at ramme hårdt i alle dele af samfundet. Danske forbrugere og virksomheder bliver ramt ekstra hårdt, da vi i Danmark tilmed har en af verdens højeste elafgifter.

I de private hjem kan energiregningerne stige med mere end 100 procent, og det er i nogle tilfælde en fuldstændig uoverskuelig opgave at finde plads i budgettet til at betale, når man fuldstændig uforskyldt bliver præsenteret for en prisstigning i den størrelsesorden.

I flere år har vi fået at vide, at vi skal spare på strømmen, og det er vi gode til i Danmark, men der er altså en grænse for, hvor stor effekt, det har, når priserne stiger, som de gør. Vi er afhængige af, at vores huse er varmet op, vi er nødt til at have lys og strøm i boligen, og mange er også tvunget til at have en bil.

I erhvervslivet bliver store som små virksomheder ramt, da alt bliver dyrere. Det bliver dyrere at købe råvarer, det bliver dyrere at producere varer, og det bliver dyrere at få fragtet produkter ud til butikker og forbrugere.

Også de små- og mellemstore virksomheder bliver ramt hårdt. Alt fra persontransport, detailhandel og fødevareproducenter bliver ramt. Alle, der har en ovn, en fryser eller et oplyst butikslokale bliver ramt.

I sidste ende har virksomhederne to muligheder. Enten må de selv afbøde prisstigningerne, eller også må de sende regningen videre til deres kunder og de danske forbrugere.

Det er en hårfin grænse, for enten bliver virksomhederne straffet, eller også gør forbrugerne – begge uden skyld, for det er ikke deres fejl, at priserne er gået amok. Jeg finder det bekymrende, at de små og mellemstore virksomheder med en energitung produktion risikerer at tabe terræn til udenlandske virksomheder, der har lavere afgifter på el og varme.

Det er sørgeligt, at man hører historier om små bagerier i lokalsamfund, der er nødt til at hæve priserne med én eller to kroner for et stykke bagværk. For de ved, at det kommer til at kunne ses på bundlinjen. Det samme gælder hos slagteren, hvor ”luksusvarer” bliver fravalgt, når danskerne skal finde plads i budgettet.

Vi er ikke tjent med, at virksomheder undskyldende skal bede deres kunder om at betale mere, eller selv risikere at måtte lukke. De små- og mellemstore virksomheder er en del af fundamentet i dansk erhvervsliv, og yder en uvurderlig service til danskerne og lokalmiljøet.

Dansk Folkeparti foreslog i december i forbindelse med Finansloven for 2022 at afsætte 580 mio. til varmehjælp til pensionister, som et første skridt på vejen i at sikre, at alle har råd til at have lyset tændt og varmen skruet op.

Hans Kristian Skibby

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.