Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bitcoin er et yderst risikabelt aktiv at placere sin opsparing i

Bitcoin er et af historiens mest interessante monetære eksperimenter, og mange ser det som fremtidens penge. Men euforien over de store kursstigninger i kryptovalutaen skjuler samtidig, at bitcoin hverken bruges eller værdisættes som penge. Men hvad er bitcoin så?

Martin Mygind, økonom og forfatter

I 2009 satte en eller flere personer med aliasset Satoshi Nakamoto gang i det, der senere skulle udvikle sig til en kryptovaluta-epoke. Det skete med introduktionen af Bitcoin, der siden da er vokset langsomt i popularitet og er blevet et af tidens mest debatterede finansielle emner.

Blandt tilhængerne af bitcoin er der en tro på, at det er fremtidens penge ud fra teorien om, at ’hvis nok mennesker bliver enige om dette’, er det nok til at cementere denne status. Men historien om, hvordan penge bliver til penge, er ikke helt så enkel.

Penge er et betalingsmiddel. Det man også kan beskrive som en mellemvare. Man leverer en vare eller ydelse, f.eks. et specifikt antal timers arbejde for sin arbejdsgiver, som man bytter til denne mellemvare, f.eks. kroner, og herefter bruger man denne mellemvare til at bytte sig til det, man skal bruge, f.eks. husleje, mad eller telefonabonnement.

Igennem tiden har vi brugt mange forskellige varer som mellemvare, men de historisk suverænt mest dominerende mellemvarer har været guld og sølv. Det er der mange forskellige årsager til, men en af de, i denne sammenhæng, mest essentielle var, at både guld og sølv havde et eksisterende primært formål som industrielt og dekorativt materiale, udover deres sekundære formål som betalingsmiddel.

Dermed var ophobning af velstand i disse to metaller sikkert, fordi der altid ville være efterspørgsel efter dem. Selv hvis markedet skulle forkaste dem som mellemvare, og det af den ene eller anden årsag ikke længere var muligt at bruge dem som betalingsmiddel, ville de stadig kunne sælges i markedet som regulær handelsvare.

Fordi guld og sølv havde et eksisterende primært formål som vare, var de også nemmere at værdisætte, og derfor var deres priser også mere stabile, og heri ligger en af de skærende kontraster til bitcoin.

Fordi bitcoin er kreeret ud af den blå luft med det ene formål at fungere som penge, er det svært for markedet at prissætte dette aktiv, og netop derfor er prisen så volatil, som den er. Der er simpelthen ikke nogen referencepunkter.

Fraværet af et eksisterende primært formål betyder samtidig, at bitcoin ikke har noget sikkerhedsnet at falde tilbage på i tilfælde af, at hypen en dag skulle forsvinde, og markedet beslutter sig for, at bitcoins ikke længere er interessante.

Bitcoin er ikke penge. Bitcoin er bare facaden i et brugerverificeret transaktionssystem.

Martin Mygind

Bitcoin er enten rigtig mange penge værd som alternativt, decentraliseret betalingsmiddel eller 0 kroner værd som ingenting, og dette gør bitcoin til et yderst risikabelt aktiv at placere sine opsparede midler i.

Dette bekræftes også af bitcoins nuværende handelsmønster, som er mere i tråd med et spekulativt aktiv end egentlig digital valuta. Selvom Bitcoin i dag er mere udbredt end nogensinde, er den samlede handelsvolumen nemlig stadig meget lille og faktisk mindre i dag end den var for fire år siden. I skrivende stund er der de seneste 24 timer således ”kun” registreret 278.793 transaktioner på globalt plan. Bitcoin har altså endnu ikke vundet indpas som dagligt betalingsmiddel.

Hypen om bitcoin er derimod drevet af en yderst begrænset skare af lykkeriddere, som sjældent selv sælger eller handler med deres bitcoins men i stedet holder på dem i håb om fremtidig rigdom. 0,01 pct. eller 10.000 Bitcoin-ejere, ud af de i alt ca. 106 mio. bitcoin ejere sidder på 27 pct. af den samlede markedsværdi. Derudover er der millioner af andre mindre bitcoin-ejere, der heller aldrig handler med deres bitcoin. Det er altså en meget lille procentdel af kryptovalutaen, der er i fri handel. Dermed er bitcoin på nuværende tidspunkt mere at betragte som et digitalt fiktivt aktiv, der primært købes og holdes i håbet om, at der en dag kommer en anden forbi, som er villig til at betale mere for det.

Men så udbredt popularitet og anerkendelse, som bitcoin har opnået, kommer sjældent ud af ingen ting, og det samme er tilfældet her. Det er nemlig ikke kun som ”simpel” digital mønt, at bitcoin har opnået popularitet, men også i kraft af sin egenskab som en yderst nyskabende og effektiv international transaktionsteknologi.

Denne teknologi er baseret på blockchain-teknologien, som er et brugerstyret clearings-system, og det er her, at vautaens egentlige værdi og tiltrækningskraft ligger gemt. Bitcoin er ikke penge. Bitcoin er bare facaden i et brugerverificeret transaktionssystem. Og hvis dette i sig selv viser sig at være nok til at cementere bitcoin som fremtidens penge, er der i sandhed tale om en revolutionerende monetær epoke, men i lyset af al monetær teori og historie er der meget lidt, der peger på dette skulle lykkes.

Martin Mygind

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.