Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

EU-regulering af tech-giganter skal sætte skub i global innovation

I 2021 brugte de fem største amerikanske tech-virksomheder ca. 1000 mia. kr på forskning og udvikling, og tallet vokser hurtigt. Derfor haster EU’s nye lovpakker på dataområdet.  

Jim Nielsen, adm. direktør i Knowit

»Der kan ikke være en digital verden, hvor demokratiet ikke har adgang«.

Sådan sagde Margrethe Vestager til Finans 1. februar i forbindelse med, at to nye lovpakker om digitale services og det digitale marked med rekordfart (et år) er på vej gennem EU’s beslutningsmølle. De har kurs mod endelig vedtagelse til sommer og ikrafttrædelse et år senere.

Store ord som ”historisk” og ”demokratiets gensvar” er efter min mening berettigede, fordi EU’s guidelines kan sætte retning for hele verdens digitale innovation.

EU-lovgivningen har direkte adresse til Big Five (Amazon, Google/Alphabet, Facebook/Meta, Apple og Microsoft), som er gatekeepers for digitale markeder og platforme. Tilsammen investerede Big Five rundt regnet 1000 mia. kr i forskning og udvikling i 2021 ifølge Bloomberg og tidsskriftet Economist (22. januar 2022). Deres omsætning er tredoblet fra 2015 til 2020, og samtidig er investeringen i udvikling steget i en endnu højere takt.

Novo Nordisk er lille og langsom

En lokal gigant som Novo Nordisk omsatte til sammenligning for 141 mia. kr i 2021 og brugte 18 mia. kr på forskning og udvikling i den ellers meget forskningsintensive medicinalindustri. Der er både størrelse og hastighed til forskel, for selv succesfulde Novo Nordisk vokser i et meget lavere tempo end Big Five.

Den koncentration af innovationskraft og kapital hos Big Five må demokratiet nødvendigvis påvirke og sætte retningslinjer for. Vi har allerede set Big Tech’s uheldige effekter på beslutningsprocesser, forbrugerbeskyttelse, mediebillede og på markeders funktionsmåde. At give bøder bagudrettet er ikke nok. Også selv om de aktuelle forslag taler om bødestørrelser på op til 10 pct. af den årlige globale omsætning, hvilket er endnu mere signifikante end bødestraffen for at overtræde GDPR-reglerne.

EU vil påvirke forretningsmodeller

Vestager forventer, at forslagene har kraft til at moderere og påvirke forretningsmodellen for Big Tech, og hvis det holder vand, begynder demokratiet at sætte nogle fyrtårne op for Big Techs enorme investeringer i forskning og udvikling. For der er ikke grund til at udvikle metoder og teknologiske løsninger, som ikke er politisk acceptable. Big Tech vil vokse videre, og reguleringen må nødvendigvis følge med og pege ind i fremtiden.

Aktuelt ser vi, at PriceRunner lægger sag an mod Google med et krav om svimlende 16 mia. kr. Det er i denne målestok bare pebernødder, og i løbet af en dyr, årelang retssag vil Alphabet smide hundreder af milliarder ned på bundlinjen.

Innoverer Big Five?

Big Five står i dag for omtrent en fjerdedel af USA’s samlede offentlige og private investering i udvikling. Langt større end Pentagons investeringsbudget, som er det største i statsligt regi. Man kan med rette hævde, at alle innovationskronerne fra Big Five ikke fremmer verdens samlede innovation. Når disse virksomheder over de seneste tre år har opkøbt omkring 110 firmaer, sker det i lige så høj grad defensivt for at kvæle potentiel konkurrence.

Lad demokratiet sætte retning for denne muskel, så den ikke kun bruges til at polstre allerede svulmende bundlinjer og aktiekurser hos en håndfuld af næsten ustyrlige giganter.

Jim Nielsen, adm. direktør Knowit

Men som Economist slår fast, er giganterne i indbyrdes benhård konkurrence. Og deres historie handler om voldsomt imponerende innovation. Deres succes bygger på at skabe fremtiden, og de køber op og innoverer for selv at skabe ”the next big thing” og ikke blive kørt over af en uforudset udvikling.

Frontløber-teknologi

Den udvikling, som Big Five har kurs mod med deres opkøb, patenter og forskning, er metaverse (en virtuel 3D-version af internettet), selvkørende biler, rumteknologi, sundhed, robotter, digital valuta og fintech.

Hver især har de en egen profil på innovationen, og de bruger mellem fem og 20 pct. af deres forsknings- og udviklingsbudgetter på disse frontløber-områder. Kunstig intelligens regnes i denne sammenhæng som allerede etableret teknologi, og her investerer USA stadig markant mere end Kina.

Vi taler om enorm digital innovation. Lad demokratiet sætte retning for denne muskel, så den ikke kun bruges til at polstre allerede svulmende bundlinjer og aktiekurser hos en håndfuld af næsten ustyrlige giganter. Og lad os i øvrigt sætte pris på de muligheder, som innovationen tilbyder vores samfund. Det gør jeg i hvert fald.

Jim Nielsen, adm. direktør Knowit

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.