Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Advokatundersøgelser duer ikke i metoo-sager

Krænkelser kræver mere indsigt end advokater har, viser branches egen undersøgelse.

Karin Hoeck, grundlægger af TrustCulture

Advokatundersøgelser er utilstrækkelige i metoo-sager. Det er essensen i den nyeste analyse fra Justitia, Danmarks uafhængige juridiske tænketank. I analysen anbefaler tænketanken at ”advokatundersøgelser kun bør anvendes i forbindelse med juridiske undersøgelser og ikke i forbindelse med…at afdække kulturen i en organisation.”

Jeg hilser disse ord meget velkomne! Som mangeårig ekspert i whistleblowerordninger, er det nemlig også min erfaring, at juridiske undersøgelser, foretaget af advokathuse, IKKE er det bedste afsæt for at forbedre en skadet og krænkende organisations kultur. Nærmere tværtimod. For som analysen også skriver:

”..fremgangsmåden i forbindelse med advokatundersøgelser [kan] snarere sammenlignes med den gammeldags, inkvisitoriske straffeproces, hvor anklager og dommer er én og samme person..”

Vi oplever ofte, at alle i organisationen er indirekte eller direkte involveret i den kultur, som tillader, at mobning og seksuel chikane får lov til at finde sted.

Karin Hoeck


Det seneste halvandet års whistleblowersager har været voldsomme. Meget af billedet, særligt i medierne, har båret præg af skyld og af termer som skyldig og anklaget. Men disse termer fra retssystemet rækker slet ikke til de komplicerede processer, som ligger bag krænkelsessager.

Vi oplever ofte, at alle i organisationen er indirekte eller direkte involveret i den kultur, som tillader, at mobning og seksuel chikane får lov til at finde sted. Fordi det er blevet en del af hverdagen af mange forskellige grunde. Det er heldigvis en kultur, som kan ændres. Men at lykkes med det kræver det langt mere end en advokatundersøgelse. Vejen frem er slet ikke enøjet fokus på at afdække skyld og afmåle straf.

Gribes disse sager an med advokattermer alene, er der desværre fare for, at sårene kun bliver dybere og endnu vanskeligere at helbrede. At ændre en syg kultur til en sund og motiverende kultur kræver kompetencer på det psykosociale felt, formidlet i et tillidsfuldt rum med indsigt og forståelse for komplekse dynamikker. Langt de fleste sager kan heldigvis løses ved at gå dialogens og processens vej hen mod en styrket kultur.

Vi har hos TrustCulture til dags dato ikke haft brug for vores advokat i de indberetninger, som har været i vores whistleblowerordning. Men mange både anklagede og forurettede parter, som har været eksistentielt bange for at skulle være en del af en advokatundersøgelse, har kontaktet os det seneste år, selvom de ikke hørte til i vores ordning. Alle ønskede uvildig rådgivning i at håndtere det menneskelige pres, der ligger i en advokatundersøgelses karakter. Denne frygt er desværre velbegrundet. Det viser både den ny analyse og beretninger fra andre, som har være gennem processen, evt f.eks. Jes Dorph-Petersen. Dette er meget problematisk, hvis vi ønsker at komme de krænkende sager til livs og få styrket det psykiske arbejdsmiljø på vores arbejdspladser.

De store sager har skræmt mange fra at sige fra

Desværre har håndteringen af de store sager også medført en stor frygt for at sige fra ude på Danmarks arbejdspladser. Medarbejdere, der føler sig krænket, er nu bange for at udløse en lavine med store overskrifter og mange ofre. Anvendelsen af advokatundersøgelser i disse sager gør det ikke nemmere. Som krænket har man ikke brug for at skulle tale med fremmede, der kun har fokus på skyld og straf. Man har brug for én, som lytter og rådgive til at finde den bedste vej frem i den pågældende sag. I fred og ro.

Det er afgørende at gribe de små sager. Det virker præventivt i længden, så virksomheden undgår de større og mere destruktive sager. Eftersom at vores samfund først de sidste år for alvor har taget denne typer sager alvorligt, er der ikke noget at sige til, at vi må gøre os svære og smertefulde erfaringer. Derfor hylder jeg Justitias analyse. Den peger på vigtige skridt mod at løse disse sager bedst mulig for alle involverede: Advokatundersøgelser må ikke stå alene. Kulturudvikling og paragraffer skal gå hånd i hånd.

Karin Hoeck

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.