Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ansvarlige investeringer i krigstid

Krig i Ukraine bliver også en udfordring for danske investorers arbejde med samfundsansvar.

Thomas H. Kjærgaard, tidligere chef for ESG og ansvarlig investering i Velliv Pension og Danske Bank

Danmarks største investorer har kritisk dialog med – og kan ekskludere – selskaber, der ikke respekterer menneskerettighederne. Omvendt tilstræber investorerne at investere i de selskaber, som efterlader det bedste aftryk på miljø og samfund. 

Det er essensen af pensionsselskabers og investeringsforeningers samfundsansvar, og er helt i tråd med FN’s principper for “do no harm” og “do good”. De danske investorer har med disse principper og moralske kompas ageret som det, man kan kalde gode ”FN-investorer”.

Krigen i Ukraine stresstester FN-investoren. Ruslands angreb på Ukraine betyder, at investeringer i russiske statsobligationer og statskontrollerede selskaber står i endnu skarpere modsætning til principperne om “do no harm” og “do good”. 

Og selvom nogle af investorerne de seneste dage har haft travlt med at sælge ud af deres russiske aktiver, har de fortsat betydelige investeringer med direkte eller indirekte berøring med Rusland, som skaber afkastmæssige og moralske hovedbrud.

EU’s målrettede sanktioner og forbud mod at investere i udvalgte russiske selskaber løser nogle af dem, men de giver ikke svaret på, hvad investorerne principielt skal stille op med investeringer i lande, der værdimæssigt ligger langt fra os. 

I dag må det dog stå klart, at fortidens ubekymrede investeringer i bl.a. Rusland endegyldigt er forbi; hvis ikke det stod klart nok beskrevet i den nye danske udenrigsstrategi. 

I samme strategi fremgår det også, at Kina, Vestens ”systemiske rival”, udgør en reel geopolitisk udfordring. Kinas adfærd i Hong Kong, overfor Taiwan og larmende tavshed overfor den russiske invasion er håndfaste eksempler på, at danske investeringer og samfundsansvar også her bliver udfordret. Og Kina har langt større betydning for dansk erhvervsliv og danske pensionsopsparinger end Rusland.

Ruslands angreb på Ukraine kan også få investorerne til at genoverveje deres eksklusion af forskellige våbenselskaber. I årevis har danske investorer udvist tilbageholdenhed overfor investeringer i våbenindustrien til NGO’ernes store tilfredshed. Men et scenarie med væbnet og åben konflikt mellem Vesten og Rusland kan bane vejen for, at FN-investorerne må træde i baggrunden, mens det man kan kalde ”NATO-investoren” træder et skridt frem. 

Det fremgår også i den danske udenrigsstrategi, at det trods alt er NATO, amerikansk lederskab - og våbenselskabernes produkter - som er garant for dansk sikkerhed.

Det er samfundsansvar vendt på hovedet, at investeringer i våbenselskaber måske fremover kan rapporteres som særlige “do good”-investeringer side om side med vindmøller. Men i krigstid er det desværre slet ikke utænkeligt. 

Hvem skal ellers redde vores demokrati, den grønne omstilling og FN-investoren?

Thomas H. Kjærgaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.