Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Krigen sætter fuld fart på den grønne omstilling

Verden har været i gang med den grønne omstilling i nogen tid, men sommetider kræver det en katalysator at forstærke en tendens. En form for katapult. Det er formentlig den effekt, som verden og investorerne har fået i Rusland/Ukraine-krisen.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Der er kun gået lidt mere end en sjettedel af 2022, men man kan med rette hævde, at året allerede har været mere begivenhedsrigt end hele 2021. Det gælder især for de afkastforkælede aktieinvestorer, som de seneste år har fået både i pose og i sæk med stigende aktiekurser og rentefald.

Nu er der gået hul i posen, og sækken har masser af huller. Sideløbende stigninger i aktier og obligationer er blevet afløst af stigende renter, som presser aktierne. Oven i kommer den forfærdelige udvikling i Ukraine, hvor Rusland har indtaget hovedrollen.

Det lyder måske for mange naturligt, at det store land med den store befolkning spiller en stor rolle. ”Stor” skal nok først og fremmest tilføjes ”geopolitisk” snarere end stor i reel økonomisk forstand.

Rusland er geografisk det enorme land, og befolkningen på 144 mio. er også 25 gange større end Danmarks. Økonomisk er Rusland dog et relativ lille land, med en økonomi som er 4-5 gange den danske. Det svarer til et bnp per indbygger i Danmark, som er 5-6 gange større end det russiske. Danmark er med andre ord en relativ økonomisk stormagt. Regnet per indbygger i hvert fald.

Rusland er en meget stor energibrik i den globale forsyning. Både når det drejer sig om olie og naturgas. En betydelig del af den gas, som forbruges i Vesteuropa, kommer fra Rusland. Eksempelvis to tredjedele af det tyske gasforbrug. Rusland har været dygtig til at spille spillet og at placere den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder som bestyrelsesformand i Rosneft. Og med hans kurs mod Gazproms bestyrelse viser russernes spiltaktiske evner, samtidig med at Tyskland har ladet sig pacificere.

Den grønne omstilling fik i 2020 sit store investeringsmæssige gennembrud. Derimod kneb det mere med at få investeringsøkonomien til at hænge sammen. Mens selskaber som Ørsted og Vestas oplevede ekstreme aktiestigninger på grund af den stor interesse for investering, stod udviklingen i indtjeningen nærmest bomstille.

For Vestas var der tilmed tale om en faldende indtjening, fordi ordrer indgået i 2018-2020 til senere levering blev overhalet af stigende input- og transportomkostninger. Kvaliteten falder, mens prisen stiger. En skidt cocktail.

Resten er en dårlig historie, hvor faldende aktiekurser, som skulle nærme sig den økonomiske virkelighed, blev den store udfordring, som fik mange nye investorer til at tvivle på den grønne omstilling. Investorerne måtte sande, at de investeringsmæssige naturlove også gælder for de grønne aktier. Klimaudfordringer eller ej.

Ruslands overkørsel af Ukraine har ikke mindst fået Tyskland til at reagere også på det energipolitiske område. I 2035 vil landet, jævnfør den nye regering, være helt grønne, hvad angår elektricitet. Mon ikke også andre lande vil følge efter og speede den udvikling op, som både handler om forsyningssikkerhed på kort sigt og grøn selvforsyning over en overskuelig periode med bl.a. sol og vind?

Investorerne er klar til den grønne omstilling og håber, at de mange udtalelser forpligter og bliver omsat til realpolitisk handling.

Per Hansen, Nordnet

De hårdt prøvede grønne investorer fik, i lighed med de øvrige aktieentusiaster, en hård medfart på torsdagen, da Rusland gik ind i Ukraine. Da investeringsugen sluttede godt 30 timer senere var det billede blevet et noget andet. Stor nedtur blev vendt til en større fremgang.

Dels var aktierne generelt igen steget. Derudover var Ruslands invasion i Ukraine, illustreret igennem Tysklands udmelding, formentlig den game changer, som selskaber i den grønne omstilling har ventet længe på: Udsigten til langt flere ordrer og til priser, som afspejler en profitabilitet svarende til forsyningsselskabernes stigende slutpriser, tillagt viljen til at sætte handling bag ved ordene om netop den grønne fremtid.

Investorerne er klar til den grønne omstilling og håber, at de mange udtalelser forpligter og bliver omsat til realpolitisk handling. Vejen over den grønne omstilling sker ikke uden den fossile brændstof til at balancere forsyningssikkerheden. Grønt er dog det nye langsigtede sort, i det mindste inden for energi.

Per Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.