Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danskerne er usikre på fremtiden, men det går fortsat godt for økonomien

Forbrugernes syn på økonomien har ikke været mere pessimistisk siden 1988, men hos store dele af erhvervslivet er der ingen krisestemning at spore. Det er paradoksalt. Om det er forbrugerne eller erhvervslivet, der får ret, er ikke til at sige, men foreløbig preller krigen af på arbejdsmarkedet.

Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal

Ruslands invasion af Ukraine har sendt chokbølger gennem samfundet, og forbrugerne er tynget af de voldsomt stigende priser. Det har helt forståeligt sendt forbrugernes humør langt ned i kulkælderen.

Forbrugertilliden, som er en meningsmåling, Danmarks Statistik foretager blandt danskerne om deres syn på deres egen og landets økonomi, har ikke været så lav siden 1988. Feststemningen efter genåbningen af samfundet er blevet afløst af en frygt for nye fyringsbølger og lange ledighedskøer.

Modsat forbrugerne er der dog i store dele af erhvervslivet ikke nogen krisestemning at spore. Kun i detailhandlen har der været kraftigt faldende forventninger. Faktisk er forventningerne i industrien - på trods af store problemer med at få leveret råvarer og stigende råvarepriser - steget lidt i april.

Det er paradoksalt. Store dele af erhvervslivet – og særligt industrien – har åbenbart en helt anden opfattelse af den økonomiske situation end forbrugerne.

Lige nu og her går det godt i dansk økonomi, og selvom der er krisestemning hos forbrugerne, står dansk økonomi ikke midt i en krise. Arbejdsløsheden er fortsat nedad efter krigsudbruddet i Ukraine, og virksomhederne har oven i købet svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Antallet af nye jobannoncer er også højere end før finanskrisen.

Det sidste er et rigtig godt tegn. Hvis virksomhederne frygtede for en dyb krise, ville de ikke slå så mange nye stillinger op. De mange jobannoncer viser også, at jobmulighederne er gode, hvis man skulle miste sit arbejde.

Men hvad nu hvis Rusland lukker helt for gassen? Så kommer vi til at se en periode med lavere aktivitet og produktion. Det vil også medføre flere arbejdsløse. Men dykker man ned i det mest dystre scenarie fra Finansministeriet, kan man se, at konsekvenserne for dansk økonomi ikke er uoverskuelige.

Dansk økonomi er robust og godt rustet til det, der måtte komme.

Erik Bjørsted

I det mest dystre scenarie stiger arbejdsløsheden midlertidigt til et niveau omkring 130.000-135.000 personer, hvorefter ledigheden i 2023 forventes at falde til et niveau på lidt over 100.000 personer – altså et niveau i ledigheden, som omtrent svarer til niveauet før coronakrisen.

Et sådant tilbageslag skal naturligvis ikke negligeres, men det er ikke en ny finanskrise, hvor ledigheden kom op på 165.000 ledige. Den slags beregninger er selvfølgelig forbundet med stor usikkerhed, men de er alligevel interessante, fordi de tydeligt viser, at der skal virkelig meget til at vælte dansk økonomi omkuld.

Dansk økonomi er robust og godt rustet til det, der måtte komme. Konkurrenceevnen er stærk, og husholdningernes økonomi er også sund. Det mindsker risikoen for en hård landing. Derfor kan vi godt tillade os at være lidt optimistiske på økonomiens vejene, selvom krigen i Ukraine er forfærdelig.

Erik Bjørsted

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.