Debat

Alt er i spil for Vestas

De langsigtede vækstudsigter er lyse, men det hjælper ikke noget, hvis pengene fosser ud af kassen.

Den 66-årige svensker Bert Nordberg har været bestyrelsesformand for Vestas i over 10 år. Han fik vendt vindmølleproducenten fra en nærdødsoplevelse. Nu taber Vestas igen penge. 
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Dansk vindmølleindustri er en succes. Den fremhæves ofte som det ypperste eksempel på, hvordan statslig støtte, teknologisk innovation og kommercielle markedskræfter kan udvikle en globalt førende branche i et lille land. Det har ikke kun skabt national stolthed, men også titusinder af arbejdspladser med tilhørende skatteindtægter til at finansiere det dansk velfærdssamfund. Kronjuvelen er verdens største vindmølleproducent, Vestas, med hovedsæde i Aarhus, selv om tysk-spanske Siemens Gamesa har flere medarbejdere i Danmark.

Men det er en sandhed med modifikationer. Vindkraft indtager en førerposition i håbet om en hurtig og grøn omstilling af vores energiforsyning. Krigen i Ukraine og kampen for at gøre sig uafhængig af russisk gas forstærker kun nødvendigheden af en konkurrencedygtig vindmølleindustri, der kan levere flere, større og billige vindmøller til at tilfredsstille et umætteligt behov for grøn strøm. Men hele industrien lider. ..

Læs også
Top job