Højere pensionsalder og bedre arbejdsmiljø er nødt til at gå hånd i hånd
Pensionskommissionen peger på en løsning, der drejer reguleringen af pensionsalderen i en mere retfærdig retning. Men når flere skal arbejde længere, skal flere også kunne holde til det.
Pensionskommissionen gør i sine nye anbefalinger op med Velfærdsforligets princip om, at stigninger i levetiden en-til en skal udløse forhøjelse af pensionsalderen.
For Kommissionen handler det om at finde de rette balancer mellem en lang række principper. Blandt andet retfærdighed mellem generationer og sunde og holdbare offentlige finanser, der kan sikre, at der også er råd til velfærd, når de unge engang skal på pension.
For den 20-årige, som med de nuværende regler kan se frem til at skulle arbejde frem til hun/han er 74½ år, handler det om bekymring for, om hun/han kan holde fysisk og psykisk til bare at skulle blive ved.
For Dansk Arbejdsgiverforening handler det tilsyneladende kun om arbejdsudbud og lidt om den økonomiske holdbarhed.
På trods af at Danmark i løbet af få årtier ser ud til at have den højeste pensionsalder i OECD, skal den bare stige som hidtil. Der ”gambles” åbenbart med dansk økonomi, hvis der ændres på Velfærdsforligets automatik, og det vil sætte dansk økonomis holdbarhed over styr og skabe mangel på arbejdskraft, hedder det.
Før Pensionskommissionens rapport ville DA lokke os alle med på en beregning om, at det ville koste hele holdbarheden og lidt til at give ret til pension i en fast andel af livet.
Men Kommissionens beregninger viser nu, at det ikke er rigtigt. Det vil kun koste 0,7 pct. på holdbarheden at fastholde retten til pension i ca. 25 pct. af voksenlivet, og de offentlige finanser vil fortsat være overholdbare.
Hvad angår argumentet om mangel på arbejdskraft, så kommer Pensionskommissionens anbefaling ikke til at ændre på arbejdsudbuddet på denne side af 2045, udover de 300 fuldtidsbeskæftigede, der kommer til som følge af forhøjelserne af pensionsfradraget.
Så der er altså 23 år til, at vi ser de første effekter. I 2050 vil den strukturelle beskæftigelse være ca. 190.000 større end i dag. Og i 2060 er den vokset med ca. 350.000. Med Pensionskommissionens forslag vil beskæftigelsen ”kun” stige med 180.000 og 310.000.
Arbejdsgiverne kan selv tage brodden af udfordringerne via forbedringer af arbejdsmiljøet, der mindsker fysisk og psykisk nedslidning, og seniorordninger, der gør det muligt og attraktivt for de ældre at blive lidt længere. Adgang til efter- og videreuddannelse er også kendte greb i værktøjskassen.
På den politiske bane bliver det også afgørende at holde fast i og om muligt forbedre ordninger som tidlig pension og seniorpension. Ikke alle kan holde til at blive ved, bare fordi pensionsalderen stiger.
Ole Just