Debat

Lad os tæmme inflationsmonsteret

Der skal sættes en stopper for ufaglige, grådige prisstigninger, der kan forstærke den igangværende økonomiske nedtur.

Der er al mulig grund til at holde priserne nede. Det vil markedskræfterne sørge for, men der er også behov for at røntgenfotografere leverandørernes foreslåede prisforhøjelser. Der skal ifølge adm. direktør for Normal, Torben Mouritsen sættes hårdt ind overfor prisstigninger, der ikke kan retfærdiggøres men udelukkende skal bruges til at booste indtjeningen, fordi det er muligt. 
Foto: Normal

Det er svært ikke at få en fornemmelse af, at nu ramler det. Inflationen farer mod himlen. Energipriserne er steget voldsomt i kølvandet på ikke mindst krigen i Ukraine, og det har i den grad hevet fødevarepriserne med op. Familien Danmark begynder med prisstigninger i størrelsesordenen 6-7 pct. i april for alvor at mærke det i husholdningsbudgettet.

For høj inflation og deflation er dårligt, men beherskede, stabile prisstigninger er derimod godt. Derfor sætter centralbankerne renterne op for at inddæmme og lægge låg på inflationen. Stigende renter rammer investeringslysten, men det udhuler også formuerne i form af voldsomme kursfald på aktiemarkederne og i næste etape faldende boligpriser. Det er en økonomisk uundgåelighed. ..

Læs også
Top job