Visioner er ikke nok: Techbranchen skriger på arbejdskraft
Regeringen præsenterede primo maj en ny digitaliseringsstrategi med visioner om at ruste samfundet til den digitale fremtid, men visioner er ikke nok til at afhjælpe det forsvindende lille udbud af kvalificeret arbejdskraft i techbranchen.
Danmark er en af verdens førende nationer, når det kommer til digitalisering i både den offentlige og private sektor, og det skal vi være stolte af. På tværs af brancher og erhverv har vi nu i adskillige år set en digital transformation i takt med den stigende efterspørgsel på mere komplekse it-løsninger, der understøtter behovet i samfundet.
I starten af maj præsenterede regeringen en ny digitaliseringsstrategi bestående af ni visioner, som har til formål at sætte retningen for samfundets digitale fremtid. Min bekymring er, at udviklingen sker for langsomt, og at vi ikke når at ruste os i tide. For faktum er, at alle virksomheder i dag er techvirksomheder.
En undersøgelse foretaget af IT-Branchen i efteråret 2021 viser, at 89,9 pct. af danske virksomheder gerne vil have flere it-medarbejdere. Over halvdelen af virksomhederne i undersøgelsen gav udtryk for helt at have måttet opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer.
Undersøgelsen viste ydermere en akut mangel på 7.600 it-specialister. Det var i efteråret 2021, og behovet for arbejdskraft er kun steget siden da.
Jagten på tech-talenter har aldrig været mere intens, og udbuddet har aldrig været lavere. Det er en problematik, der over tid kun vil vokse sig større og større.
I mange år har det været muligt at outsource til tech-specialister i udlandet. Men det er blevet sværere pga. den geopolitiske udvikling i Europa og krigen i Ukraine. Det har sat yderligere skub i efterspørgslen på tech-specialister på tværs af brancher og erhverv, og markedet er støvsuget for kompetencer såvel nationalt som internationalt.
Løsninger her og nu
Den omfattende digitalisering i samfundet vil kun øge efterspørgslen på it-kompetencer i fremtiden, og det er vi nødt til at handle på, hvis ikke vi skal miste vores position som digitalt foregangsland. Således holder danske virksomheder et vågent øje med svingdøren på STEM-uddannelserne i jagten på nyudklækkede dimittender, men der er alt for få af dem.
Antallet af nye studerende kan slet ikke følge med efterspørgslen, og ifølge en prognose udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og IDA vil vi i 2030 stå med en mangel på op mod 22.000 it-folk i Danmark.
Hos Dynamicweb er vi, ligesom mange af vores konkurrenter, stadig nødsaget til at vende blikket mod udlandet for at finde de kompetencer, vi søger, og det er ærgerligt, når den arbejdskraft burde kunne findes i Danmark.
Et alternativ er at hente arbejdskraft til Danmark, men også her oplever vi store konkurrencemæssige udfordringer, da vilkårene for udenlandsk arbejdskraft i Danmark er alt andet end optimale.
I regeringens nye strategi for digitalisering peger én af ni visioner på at ruste danskerne til en digital fremtid med fokus på løft af hele uddannelsessektoren og mere efteruddannelse inden for tech. Det er godt, men det tager tid, og tid er ligesom så meget andet i disse tider en knap ressource.
Visionerne fejler intet, men jeg har svært ved at se dem udfolde sig tids nok til at afhjælpe de udfordringer og mangel på arbejdskraft, vi står med her og nu.
Christian Beer