Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

MitID er som Herlufsholm: OK. Hvis man ikke er ham, der får en finger op i numsen

Tænk hvis TV 2 prøvede at vinkle kameraet på digitaliseringen af Danmark som på Herlufsholm. Vildt.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Da TV 2 havde vist programmet om mobning og overgreb på Herlufsholm, skrev 130 forældre under på, at sådan havde skolen ikke været for deres børn.

Det er i det lys, at du skal læse disse linjer om MitID – afløseren for NemID. Uanset om man er en lille dreng på en sovesal, hvor de stærke kan gøre ved dig, hvad de vil om natten, eller er borger i et samfund, hvor digitale løsninger jævnligt sætter dig til vægs, er det skamfuldt at være magtesløs.

Hvad ville vi få at se, hvis TV 2 vendte kameraet 180 grader på Det Digitale Danmark - som TV 2 vendte kameravinklen på Herlufsholm?

Det hedder bare ikke noget. Ikke før et dokumentarprogram som ”Herlufsholm bag facaden” vender kameravinklen. Overgrebene og ydmygelserne er enkeltstående hændelser, som ulykkeligvis er forekommet – som en stor Herlufsholm-drengs voldtægt af en mindre Herlufsholm-dreng – indtil kameraet bliver drejet. 180 grader. Så er der sammenhænge og mønstre. En parallel kultur. En anden Herlufsholm-virkelighed. Med skamfølelse over at være nederst i skolens elevhierarki og være prisgivet de andres overgreb. Nu hedder det noget.

Da du installerede MitID, gik det sikkert nemt, og hvis nogen siger til dig, at andre føler sig sat til vægs i den slags situationer, så tænker du måske på dem med et skuldertræk. Hvis du er teknokrat eller digitalist måske også med en fornemmelse af at se naturens orden udfolde sig. Danmark har ikke nået sin digitale førerposition i EU – læs gerne Digitaliseringsstyrelsens pressemeddelelse om førstepladsen – ved at stoppe op og spørge, om der er elever på sovesalene, der føler sig prisgivet.

Undersøg for sjov også, om det er lykkedes staten at dokumentere, at digital post vil spare det offentlige for en milliard kroner om året

Hvad ville vi få at se, hvis TV 2 vendte kameraet 180 grader på Det Digitale Danmark - som TV 2 vendte kameravinklen på Herlufsholm? Altså fra de 130 forældre, der klapper, til de børn, der har oplevet ydmygelser og overgreb.

Jeg har et bud:

Et enormt spild af skattekroner på digitale løsninger, som Danmark aldrig, aldrig nogensinde skulle have begivet sig ud i. Fordi idéen om, at et land med 6 mio. mennesker skal være verdens førende til at lave digital inddrivelse af skat, digital post, digital sagsstyring i politiet – fortsæt selv - er født med et par svage punkter. For eksempel størrelse. Danmark i forhold til Verden. Det svarer til, at Assens går i gang med at udvikle digitale løsninger, der er smartere end alle andre danske byers løsninger.

Undersøg for sjov også, om det er lykkedes staten at dokumentere, at digital post vil spare det offentlige for 1 mia. kr. om året – det var løftet i 2014 - og om der findes ét eneste land på kloden, der har klonet digital post model Danmark. Eller for at spørge dig på en anden måde: Tror du, at tvungen digital post mellem myndigheder og borgere ville være blevet kopieret af Norge, Sverige, Tyskland og/eller Holland, hvis deres analyser havde vist, at modellen sparer det offentlige for penge og fungerer godt? Tænk dig nu godt om.

Jeg har et andet bud:

Hvis TV 2 drejede kameraet og så på offentlig digitalisering fra den vinkel, som dokumentarprogrammet så på Herlufsholm, ville der for en stund blive stille i Magtens Danmark. Det ville være en historie om systematisk omgåelse og kortslutning af systemerne. Fra digitale tidsbestillingssystemer, som de ressourcesvage og autoritetstro stadig anvender som tiltænkt – men som andre nu outsmarter efter behov. Ved at ringe og plage på gammeldags facon. Ved at bruge personlige kontakter. Ved at møde op og nægte at forlade klinikken uden en tid. Og til systematisk identitetssvindel. Som de digitalt ressourcesvage, der må overlade deres digitale identitet til pårørende for at have en chance for at klare sig i et Danmark, som de ikke kan ændre og ikke kan melde sig ud af.

De digitalt ressourcesvage er dem, der på Herlufsholm får en finger op i numsen. De er nederst i hierarkiet i det digitale Danmark. Derfor får de samme behandling som ofrene for overgreb på kostskolen. De er enkelttilfælde. Enkelthændelser i et ellers succesfuldt system.

Til oplysning for ministre og andre gode folk: De svage tager præfekterne i de hvide bukser sig for eksempel af på den måde, at de hver for sig kan ringe til den kommunale borgerservice og få at vide, at deres mobiltelefon er for gammel til at kunne installere MitID. Eller de kan prøve at bestille tid til hjælp hos kommunen gennem borger.dk og konstatere, at alle tider så langt øjet rækker er optaget. Eller de kan ringe til en MitID-hotline og opdage, at i netop deres enkelttilfælde er vejen til hjælp et endeløst trykknap-valg. Og ventetid.

Om jeg ikke synes, at det digitale Danmark har fantastiske løsninger og var outstanding under coronaen?

Jo. Bestemt. Men det er ikke svaret på spørgsmålet. Prøv dog at dreje kameraet.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

ANDERS HEIDE MORTENSEN

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.