Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vækstpiloterne fremmer lokal erhvervsudvikling

Med vækstpilot-ordningen kan små og mellemstore virksomheder tage chancen med en medarbejder, der kommer med en helt anden profil og med kvalifikationer fra mellemlange eller videregående uddannelser.

Steffen Damsgaard Andersen, fmd. Landdistrikternes Fællesråd, og Mads Váczy Kragh, direktør Erhvervshus Sjælland

Et korps af såkaldte ’vækstpiloter’ er blevet sendt ud i knap 250 af Danmarks mange små og mellemstore virksomheder, SMV’erne. Her bidrager de højtuddannede vækstpiloter på flere fronter: Teknologisk udvikling, professionalisering, digitalisering, internationalisering, salg og markedsføring og administrative opgaver for bare at nævne en håndfuld.

Erhvervshus Sjælland kan nu dokumentere, at de fleste vækstpiloter bliver ansat i virksomheder uden for vores større byområder. Dermed har ordningen en dobbelt effekt: Den styrker vækst og innovation i SMV’erne, og samtidig kan den tiltrække og skabe nødvendige arbejdspladser til højtuddannede mennesker i landdistrikter og yderområder.

Fordelen ved vækstpiloter er, at de byder ind med kompetencer, der ikke allerede findes i de enkelte virksomheder. Med ordningen kan virksomheder tage en chance med en medarbejder, der kommer med en helt anden profil og med kvalifikationer fra mellemlange eller videregående uddannelser.

Det er EU-midler, som gør det muligt for virksomheder at styrke deres konkurrenceevne og vækstmuligheder via en vækstpilot. Virksomheder kan nemlig ansætte en medarbejder med 15.000 kr. i tilskud til månedslønnen i op til seks måneder.

Muligheden er skabt for at styrke vækst i SMV’erne oven på corona-udfordringerne, og ordningen tager en del af den økonomiske risiko, når SMV’erne ansætter ’en fremmed fugl’.

Realiteten er, at små og mellemstore virksomheder både er en vigtig forudsætning for skabelsen af nye private job, men også for en række andre aktiviteter, som er en forudsætning for en positiv udvikling i landdistrikterne: Nemlig lærepladser til de unge, børneinstitutioner, kultur- og sportsaktiviteter, foreningsliv og meget mere.

Uden virksomheder risikerer vores landdistrikter at opleve stilstand og fraflytning. De hidtidige erfaringer tyder på, at vækstpilot-ordningen er et af vores mest effektive redskaber til at bremse fraflytning og måske endda tiltrække højtuddannede medarbejdere til SMV’er på landet og i mindre bysamfund.

Vækstpiloterne er et dokumenteret effektivt middel til at sikre private job, vækst og udvikling i hele Danmark - særligt i land- og yderområder. Derfor opfordrer vi kraftigt til, at vækstpilot-ordningen videreføres og styrkes nu og i fremtiden.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.