Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Erhvervslivet kan lære tre ting af kronprinsparrets exit fra Herlufsholm

Farvel, Herlufsholm. Her er læren.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Mon der ikke er en herlovianer i dansk erhvervsliv, der har ønsket pressen ad Pommern til, siden TV 2 viste dokumentarprogrammet ”Herlufsholms hemmeligheder” ?

Det gik jo godt for skolen. Endda rigtig godt for skolen, der efter sin fundats fra 1565 er oprettet til ”adelige og andre ærlige mænds børn”. Med prins Christians start på Herlufsholm sidste år – den første rigtigt kongelige elev på skolen – var endnu nogle prestige-meter vundet.

Men dokumentarprogrammet fik pressen til at rokke og brække i gulvbrædderne på den gamle skole. For at finde mere skidt. Søndag den 26. juni over middag forlod kronprinsparret og den kongelige glans så Herlufsholm.

Forløbet efterlader en enkel, grænsende til banal, lære. I tre afsnit. Den kan dansk erhvervsliv tage med sig fra den lavine, der begyndte at rulle for knap to måneder siden.

Lære 1: Ingen er hævet over den offentlige mening.

Hvis nogen skulle være i tvivl: Et omdømme er en konto, som man sætter ind på og hæver på, og hvis man handler imod, hvad den offentlige mening finder er rigtigt, går saldoen sydover.

Hvis du er herlovianer, vil du muligvis bruge et andet ord om ”den offentlige mening”. I et lukket rum måske ord som ”en presse, der lugter blod”, ”jantelovs-Danmark” eller ”pøblen”. Du har i hvert fald ret i én ting, hvis du helst vil bruge ordet ”jantelovs-Danmark”. ”Jantelovs-Danmark” forstod aldrig, hvorfor Herlufsholms særlige traditioner og værdier kan vise sig i adfærd over for de svageste elever, som uden for Herlufsholm kan medføre politianmeldelse.

Vær forsigtig med råd fra dine nærmeste venner. De er muligvis sympatiske mennesker. Men de er ikke dig. Slet ikke når det knager.

Anders Heide Mortensen

Derfor er det godt at sætte sig ind, hvad der er dansk kultur og alment accepterede normer for opførsel i et hierarki. Hvis man som virksomhed indfører tvungen meditation i frokostpausen, vil ledelsen måske først komme til at diskutere initiativet med personaleforeningen og HK. Men vent: lidt nede ad vejen venter en diskussion med ”den offentlige mening” om, hvorvidt tvungen meditation er en god idé.

Lære 2: Man kan ikke reparere en dårlig sag med en go’ sag.

Den tanke virker ellers så besnærende, at 91.763 danskere, der den 6. juni tager løbesko på sammen med kronprinsen og hans familie, må kunne opveje Herlufsholm-sagen. Royal Runs succes som folkeligt projekt er ubestridelig. Prins Christian træder i årets udgave af løbet endda frem som et omsorgsfuldt menneske og en god bror. Han vender kort før målstregen om for at trække sin lillebror med frem i løbet. Fællesskab frem for konkurrence. Man kan næsten høre Højskolesangbogen gennem larmen fra tilskuerne.

Men selv kongehuset kunne ikke fjerne en dårlig sag med en go’ sag. Ved startområdet i København cirkler pressen – eller, hvis du foretrækker det: ”jantelovs-Danmark” – rundt for at spørge kronprinsparret til Herlufsholm-sagen. Det er blevet tiltagende mere uafviseligt, at skolen, hvor prins Christian er elev, har et mobbe- og overgrebsproblem, samtidig med, at kronprinsessen er forperson for en fond, hvis formål er at bekæmpe mobning.

Læren for erhvervslivet er, at en sag, der fra starten har været halvdårlig, kan komme til at handle om noget meget personligt, nemlig den ansvarlige leders dømmekraft. Her er vi ovre i den ubehagelige afdeling. Selv en motionsfest og en flot og sigende gestus fra stridens absolut ufrivillige og uskyldige midtpunkt, prins Christian, kan ikke fjerne problemet.

Hvis Eccos adm. direktør Panos Mytaros eller bestyrelsesformand Hanni Kasprzak en dag igen vil tale med det brede Danmark, er der nogle spørgsmål om skoproduktion og skobutikker i Rusland, der lige skal overstås først. En omgang Ecco Walkathon vil ikke få spørgsmålene til at gå væk. Arrangementet har Ecco angiveligt selv aflyst 2022-versionen af.

Lære 3: Vær forsigtig med råd fra dine nærmeste venner

En kronprinsfamilie har aldrig før valgt Herlufsholm som skole for deres børn. De kongelige er traditionelt blevet undervist i deres hjem og/eller har fået deres skoleuddannelse på en folke- eller privatskole nær hjemmet. Valget af Herlufsholm er altså ikke en tradition, men et traditionsbrud.

Læren til erhvervslivet er, at hvis man foretager traditionsbrud – og der opstår problemer om valget – kommer spørgsmålene fra pressen med dobbelt kraft. Det er muligvis uretfærdigt. Det tavse spørgsmål til kronprinsparret bliver, hvorfor de vælger en kostskole, der har politianmeldelser i bagagen i stedet for at følge kongehusets tradition. Ugebladene har kredset om, at kronprinsparrets nærmeste venner er herlovianere. Ikke alle. Men en del.

Vær forsigtig med råd fra dine nærmeste venner. De er muligvis sympatiske mennesker. Men de er ikke dig. Slet ikke når det knager.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.