Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mindre virksomheders digitale succes er afgørende for vores velstand

De små og mellemstore virksomheder mangler ressourcer, kompetencer og finansiering for at fortsætte digitaliseringen. Derfor skal vi have skabt de nødvendige digitale forudsætninger for alle landets virksomheder. Dette er et fælles ansvar.

Kristian Johansen, direktør for SMC hos Microsoft Danmark

Danmark har historisk set været foran, når det kommer til digitalisering i det private og det offentlige. Digitaliseringen gør os rigere og mere effektive, både som samfund, virksomhed og som individ.

Men konkurrencen fra andre lande spidser til. Især danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) har behov for at tage teten og accelerere digitaliseringen for at udvikle virksomheden og gribe teknologiens muligheder. Ellers risikerer vi, at konkurrenceevnen bliver udhulet år for år.

Hos Microsoft oplever vi, at lederne af de danske SMV’er har appetit på digitaliseringen, men vores nye undersøgelse, der tager temperaturen på den digitale udvikling i små og mellemstore danske virksomheder, DIGI Index, viser, at der er udfordringer. 43 procent af lederne oplever, at mangel på arbejdskraft og tid står i vejen for yderligere digitalisering. 40 procent mener, at der mangler digitale kompetencer blandt de ansatte, og 26 procent oplever, at manglende finansiering bremser den yderligere digitalisering.

Samtidig viser undersøgelsen, at kun en tredjedel af SMV’erne har en klar strategi for - og arbejder kontinuerligt med - digitalisering. Det skal vi have lavet om på for at opretholde velstanden i samfundet. Digitaliseringen kan være nøglen til at nå ud til nye kunder, optimere og automatisere processer eller udvikle nye digitale løsninger. Men det kræver, at indsatsen prioriteres, og at der sættes de nødvendige ressourcer af for at opnå værdiskabelsen.

Det er virksomheden Nærenergi i Hadsund og Sønderborg et godt eksempel på. Under coronakrisen skulle et nyt biogasanlæg sættes i drift, og da nedlukningen besværliggjorde, at teknikere ankom fra Norditalien og Sydkorea, udviklede Nærenergi en løsning, hvor man ved hjælp af augmented reality og HoloLens-brillen kunne have teknikerne med via videochat. Nærenergi løste ikke kun et akut problem, men fik også taget et teknologisk skridt, der effektiviserer driften og øger deres konkurrenceevne.

For lige netop Danmark er det afgørende, at vores SMV’er er med helt fremme digitalt og teknologisk. Halvdelen af de danske lønmodtagere er beskæftiget i SMV’er, og 57 procent af erhvervslivets omsætning bliver skabt her. Digital fremdrift øger Danmarks konkurrencekraft, og det er afgørende i en tid, hvor usikkerheden på verdensmarkederne er stor, og forbrugertilliden dykker.

De forbedrede digitale færdigheder hjælper ikke blot SMV’ernes medarbejdere til at blive bedre klædt på til fremtidens arbejdsopgaver. Digitale færdigheder og nye teknologier kan hjælpe virksomhederne med at visualisere mulighederne for at frigøre ressourcer, optimere og effektivisere på tværs af hele værdikæden, f.eks. i design, produktion, salg, service, finans og personale.

Det handler nemlig ikke kun om at optimere eller automatisere processer. Det handler også om at bruge digitaliseringen som løftestang til udviklingen af nye forretningsmodeller eller etableringen af alternative og komplimenterende salgskanaler.

Hvis Danmark skal holde sin førerplads inden for digitalisering, er der brug for, at aktører på tværs af samfundet løfter i flok. SMV’erne skal have kortlagt de udfordringer, der står i vejen for digitaliseringen, og række ud efter den lange række af lavthængende frugter, som kan høstes ved hjælp af allerede tilgængelige teknologier.

Der ingen snuptagsløsninger, men erhvervsorganisationer, politikere, erhvervsliv og uddannelsessteder har hver især en rolle, og et fælles ansvar, i at hjælpe den digitale udvikling på vej i fællesskab.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.