Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Gode grunde til vækst i den offentlige beskæftigelse

Fuldtidsbeskæftigelsen i det offentlige steg under coronakrisen, men en stor del af stigningen skyldtes den nye ferielov, midlertidige coronatiltag, minimumsnormeringer og nødvendige midler til Skat.

Sofie Holme Andersen

Den offentlige beskæftigelse står ofte for skud fra borgerlig side, og både blå partier, arbejdsgiverorganisationer og Cepos har i løbet af coronakrisen peget på, at den offentlige beskæftigelse har vokset sig for stor i perioden.

Det er rigtigt, at den offentlige beskæftigelse steg under coronakrisen, men det er vigtigt at huske nuancerne, når man ser på data.

I hvert fald er der gode grunde til, at den offentlige beskæftigelse er steget de seneste par år. Det viser en analyse, som vi offentliggjorde for nylig.

Først og fremmest har den nye ferielov, der blev indført i anden halvdel af 2020, skabt slør i statistikkerne. Den har nemlig medført et højere antal betalte løntimer end tidligere, og det slår i visse statistikker ud som en stigning i tallene for fuldtidsbeskæftigelsen. Med andre ord er der sket en stigning i beskæftigelsen inde i Statistikbanken, men ikke ude i virkeligheden. Ferieloven kan dog ikke tilskrives hele den angivne stigning.

For at finde ud af, hvordan beskæftigelsen har udviklet sig i det offentlige, er der forskellige oplagte statistikker, man kan søge informationer i.

I Nationalregnskabet er beskæftigelsen steget med 23.100 fuldtidspersoner i fjerde kvartal 2021 i forhold til fjerde kvartal 2019. Men man kan nemt male et helt andet billede. For ser man i stedet på en anden statistik for offentlige beskæftigelse fra Danmarks Statistiks, er beskæftigelsen steget med 33.900 fuldtidspersoner i samme periode. Et markant højere tal, som man kan bruge, hvis man ønsker at male et billede af en voksende offentlig sektor.

Men når man dykker ned i tallene, taler ferielovens indvirkning sit tydelig sprog. Der fremgår nemlig et hop i tallene fra tredje til fjerde kvartal 2020 på 14.700 fuldtidspersoner. Fjerner man hoppet som følge af ferieloven i fuldtidsbeskæftigelsen, ender stigningen i den offentlige beskæftigelse på 19.200 personer. Danmarks Statistik angiver selv i deres seneste offentliggørelse, at ferieloven har medført et niveauskift i fuldtidsbeskæftigelsen efter 1. september 2020.

Dykker man yderligere ned i tallene, viser de, at en stor del af de 19.200 personer kan tilskrives sundhedskrisen, som coronaen bragte med sig. Mere end en tredjedel af stigningen er nemlig sket på sundhedsområdet, hvor man har haft brug for flere hænder til at teste danskerne og til skærpede hygiejnekrav, der har betydet ekstra timer til rengøring.

Ser vi ud over coronakrisen og ferieloven dækker tallene også over, at politikerne – efter årelange nedskæringer, it-problemer og øget snyd - har ansat flere medarbejdere i SKAT. Derudover er minimumsnormeringerne også en del af forklaringen bag den øgede offentlige beskæftigelse.

Fuldtidsbeskæftigelsen i den offentlige sektor er steget, men ikke så meget som nogle røster vil få det til at lyde som – og ikke uden gode grunde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.