Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fed er villige til at betale prisen

Efter endnu en inflationsoverraskelse i juni står den amerikanske centralbank lige nu til at hæve renten i et tempo, der ikke er set siden starten af 1980'erne. Selvom der ikke er beviser for en recession endnu, er der altså udsigt til yderligere pengepolitiske stramninger.

I min kommentar fra maj skrev jeg, at en recession var under opsejling, men stadigvæk kunne undgås. Siden da er det blevet endnu sværere at undgå, selv om recessionen stadig ikke er en realitet endnu, og det er der især to grunde til: Inflation og pengepolitik.

Udviklingen de seneste måneder har nemlig talt for en mere aggressiv tilgang fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed). 

I USA har forbrugerpriserne taget markederne på sengen ved at stige til 9,1 pct. på et tidspunkt, hvor markederne ellers havde håbet på, at inflationen havde toppet. Og det sker samtidig med, at stærk jobvækst presser lønningerne. 9,1 pct. er den højeste inflation, der er målt siden november 1981.

På den baggrund er det ikke bare svært at se en mulighed for en mere afdæmpet pengepolitisk stramning. Tværtimod er der lagt op til den mest voldsomme stramning, Fed har leveret siden daværende centralbankchef Paul Volcker tog livet af 70'ernes inflation.

Ekstrem inflation kræver ekstreme indgreb, også selvom det kan have negative økonomiske konsekvenser. Da Volcker, der var Fed-chef fra 1979-1987, viste det var alvor med inflationen, udløste han to dybe recessioner på tre år ved at hæve renten til tæt på 20 pct., før inflationen var under kontrol.

Mindre kan forhåbentlig gøre det nu, men der er ikke meget tvivl om, at Fed er villige til at betale prisen for at få inflationen ned.

Efter rentestigninger på 25, 50 og 75 basispunkter i marts, maj og juni er der lagt op til en stigning på yderligere 150 basispunkter inden slutningen af tredje kvartal. Hvis det realiseres og renten sættes op med 3 pct. på et halvt år, er det første gang siden 1982, at renten stiger så meget på så kort tid. 

Det giver god mening, når man tænker på, at inflationen ikke har været tæt på det nuværende niveau i de samme 40 år.

I Europa er situationen endnu mere kompliceret, for her stiger inflationen også, men på baggrund af en alvorlig energikrise. Rusland har sænket gasleverancerne til Europa, og selvom noget af det måske kommer tilbage, så er naturgas blevet et geopolitisk våben.

Derfor forventer markederne nu højere energipriser. Ikke bare i år, men også de kommende år. Det løfter inflationen og sænker væksten på samme tid og skaber et dilemma for ECB, der i sidste uge hævede renten for første gang i 11 år.

Med modsat Fed har ECB kun et inflationsmål, og derfor vil de også reagere med at stramme mere, indtil de er overbevist om, at risikoen for "anden runde"-effekter fra løninflationen er væk.

Den eneste centralbank, der ikke er ved at drukne i inflation, er Kinas. Men det har vist sig, at nedlukningerne som følge af kampen mod omikron-varianten ikke er slut, og økonomien er fortsat underlagt begrænsninger. Så længe det er tilfældet, er det svært for Kinas centralbank at gennemføre en effektiv lempelse.

Det samlede billede peger fortsat på en stigende risiko for recession drevet af stadig mere aggressive pengepolitiske stramninger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.