Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvorfor koster en liter benzin 91 procent mere i Danmark end i Grønland?

På verdens største ø med enorme afstande og få indbyggere er benzin cirka halvt så dyr som i Danmark. Hvorfor?

Anders Heide Mortensen

Hvis du var en af dem i klassen, der tit rakte fingeren op, så ved du, at det medfører en risiko: En vis del af gangene skulle man have ladet fingeren blive nede i stedet for at spørge. En vis del af gangene fremstod man dum. Men andre gange var man ikke dum.

Lad os sætte os i vinduesrækken i 8. b. Læreren har fortalt om krigen i Ukraine og de stigende priser på gas, olie og brændstof, da du rækker fingeren op. Du har nemlig kigget på benzinpriser i forskellige lande. Og nu har du et muligvis dumt spørgsmål til læreren. Spørgsmålet er:

Listeprisen på en liter 95 oktan i Danmark var ifølge olieselskaberne 16,39 kroner i fredags. I Grønland var listeprisen 4,40 kroner.

Anders Heide Mortensen

”Hvorfor er benzin næsten dobbelt så dyr i Danmark som i Grønland? Altså når afgifter og moms ER trukket ud af regnestykket. Altså når man sammenligner, hvad olieselskaberne tager for benzin i Danmark og Grønland”.

Hvorfor?

Dét spørgsmål vil du egentlig gerne have svar på.

Listeprisen på en liter 95 oktan i Danmark var ifølge olieselskaberne 16,39 kroner i fredags. I Grønland var listeprisen 4,40 kroner.

Læreren svarer måske, at prisforskellen skyldes de danske afgifter. Men du rækker fingeren op igen, for du er ikke tilfreds med svaret. Godt nok er der ingen afgifter eller moms på benzin i Grønland. Og godt nok tager den danske statskasse en fast CO2-afgift på 0,39 kroner/liter, og en fast energiafgift på 4,29 kroner/liter og momsen løber op i 3,28 kroner/liter. Det giver i alt 7,96 kroner. Ud af de 16,39 kroner.

Men så er der i Danmark 8,23 kroner tilbage til olieselskaberne. I Grønland er det 4,40 kroner. Det er en forskel på 91 procent. Benzin er 91 pct. dyrere i Danmark end i Grønland.

Du har dagen forinden stillet din meget kloge mor og din normalbegavede far samme spørgsmål. De er enige om, at Danmark og Grønland ikke kan sammenlignes.

Din meget kloge mor har forklaret, at Danmark er et lille land, der er fyldt med tankstationer. Din far har forklaret, at Grønland er en kæmpestor ø, hvor benzin skal sejles ud til bygder og bosteder, der kun er isfrie nogle uger om året, og derfor er benzin selvfølgelig meget dyrere i Grønland end i Danmark. Selvfølgelig.

”Jamen, det er jo omvendt, far. Du er jo dum som en dør”, svarede du høfligt din far.

I 8. b. er stemningen irritabel efter dit spørgsmål. Klassen består overvejende af børn fra hjem, hvor man gør, som der bliver sagt, og ville stikke en teske op i numsen, hvis Digitaliseringsstyrelsen skrev, at det er et krav for at få fornyet sit pas. Selvfølgelig er der en enkel og logisk forklaring på, at benzin er næsten dobbelt så dyr i Danmark som i Grønland. Er stemningen.

Derfor prøver læreren med et af de tricks, han fangede på seminariet: If you can’t convince, confuse.

Han begynder at forklare klassen, at benzinprisen jo også er meget lav i Oman og Iran, hvor man pumper saften stort set direkte op af ørkensandet, og der er i det hele taget meget.

Man kan jo heller ikke udelukke, antyder han, at de i Inatsisartut, Grønlands folkevalgte forsamling, bruger statsstøtte til at holde olie- og benzinpriserne nede. Skjult statsstøtte. Begge ord hvisker han.

Dét svar kan 8. b. li’. Klassen kan godt li’ enkle og logiske forklaringer. Da Tyskland i juni sænkede sine afgifter på benzin med 2,60 kroner, og prisen kun faldt med 75 øre, syntes 8. b., at det var ulogisk. Virkelig dårligt emne at tage op i samfundsfag.

Nu ringer det heldigvis ud.

Du skulle lige til at sige, at i Grønland, hvor prisen på benzin er næsten den halve af i Danmark og afstandene til gengæld er enorme, kan selskabet Polar Oil for 4,40 kroner per liter solgt benzin få deres forretning til at løbe rundt, ja, give overskud. Hvis man forestillede sig, rent teoretisk, at Polar Oil solgte benzin i Danmark, tillagt danske afgifter + moms, ville en liter 95 oktan koste 11,35 kroner i stedet for 16,39 kroner.

Men det nåede du heldigvis ikke at sige. Heldigvis.

For der er trods alt grænser for, hvor dumme spørgsmål man kan bede folk høre på.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.