Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kigge væk-finten fungerer i fodbold men ikke, når der skal skaffes arbejdskraft

Mange husker Michael Laudrups elegante kigge væk-finte, inden han lagde en målgivende aflevering. Den danske debat om grøn omstilling virker som om, den har adopteret ideen. I hvert fald søsættes løbende nye projekter og vedtages nye planer om infrastrukturprojekter, vindmøller og energiøer, men det åbenlyse spørgsmål om den nødvendige prioritering stilles ikke. I stedet kigges der væk.

Thomas Søby, cheføkonom, Ingeniørforeningen IDA

Målsætningen om at nedbringe de danske udledninger af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 er lovfæstede. Der er således ingen tvivl om, at vi skal nå i mål. Langt de fleste ved godt, at det betyder, at det danske samfund skal omstilles, og der skal gennemføres en række meget store investeringer undervejs. Det kræver flere og nye hænder og hjerner for at blive realiseret.

I august har tænketanken Concito udarbejdet rapporten Job til grøn omstilling. Af rapporten fremgår det, at den grønne omstilling skaber en arbejdskraftefterspørgsel svarende til 50.000 job i 2030. Hertil kommer stigende efterspørgsel i både den offentlige og private sektor. Rapporten forudser et øget udbud af arbejdskraft på 26.000 i samme periode. Altså ikke nok til at lukke hullet.

Oven i de eksisterende planer er det nu besluttet, at Energiø Bornholm skal udvides fra 2 til 3 gigawatt. Den beslutning kræver også yderligere arbejdskraft, men er det adresseret i beslutningen?

Vi er også ved at træde ind i en valgkamp. Det vil nok forstærke nødråbene om mangel på sygeplejersker, pædagoger, folkeskolelærere og andre af den offentlige sektors kernetropper. Og nok også virksomhedernes frustrationer over mangel på ingeniører, naturvidenskabelige kandidater, it-folk og faglærte. Man kan populært sige, at alle sektorer i økonomien synes, at de kan og skal bruge flere hænder.

Det diskuteres flittigt, hvordan vi selv kan uddanne den nødvendige arbejdskraft, hvordan vi kan tiltrække arbejdskraft fra udlandet, og hvordan vi kan få folk til at arbejde smartere og blive længere på arbejdsmarkedet. Det er vigtige og relevante diskussioner. Det er diskussioner, der også kører i vores nabolande, hvor de står med mange af de samme problemer.

Vi skal ikke opgive at få flere til at læse naturvidenskab, blive ingeniører og faglærte eller tage it-uddannelser. Vi skal heller ikke opgive at sikre vores seniorer så gode vilkår, at de ønsker at blive længere på arbejdsmarkedet, og vi skal fortsætte drøftelserne om, hvordan vi kan tilrettelægge arbejdet bedre og tiltrække og fastholde international arbejdskraft.

Men enten skal vi blive markant bedre til at finde de gode løsninger på udfordringerne, eller også bliver vi nødt til at tage den svære samtale om, hvorvidt det overhovedet er muligt at skaffe hænder og kloge hoveder til alle vores ønsker og nye projekter.

Nye teknologier, automation og robotter kan formentlig hjælpe os et stykke af vejen, men næppe helt i mål. Vi bliver simpelthen også nødt til at prioritere mellem de mange gode ting, som vi gerne vil. Og i den situation er kigge-væk finten ikke elegant. Den er et forsøg på at undgå at se udfordringerne i øjnene, og det går simpelthen ikke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.